9
2019
5 gouden tips voor nieuwkomers in het #SCVW
Is dit je eerste job in de sociaal-culturele sector? Dan komt er ongetwijfeld veel op je af: je organisatie leren kennen, je nieuwe functie ontdekken en vooral veel collega’s, doelgroepen en partners ontmoeten. Je maakt kennis met een beweeglijk werkveld dat bruist van de diversiteit. In deze blogpost maken we je graag wegwijs en geven we je vijf gouden tips voor een vliegende start in het sociaal-cultureel volwassenenwerk.
TIP #1: oriënteer je in de sector
Je start in een nieuwe organisatie. Een goed onthaal zal ervoor zorgen dat je je snel kan inwerken in jouw nieuwe functie. Jouw organisatie geeft je misschien een onthaalpakket, een rondleiding of stelt een meter of peter aan die ervoor zorgt dat je je snel thuis voelt en dat je jouw job in de vingers krijgt.
Daarnaast maakt jouw organisatie deel uit van een beweeglijke sector. Als nieuwkomer weet je nog niet helemaal hoe die precies in elkaar zit. Welke organisaties zitten erin? Hoe gaan ze te werk? Wat zijn sociaal-culturele praktijken? Wat is een decreet? Wie ons onze minister? En wie is onze belangenbehartiger? Ken je het antwoord op al deze vragen nog niet? Dan is Sector ABC jouw nieuwe favoriete site. In enkele klikken kom je alles te weten over het landschap en het beleid van het sociaal-cultureel volwassenenwerk.
TIP #2: schrijf een organisatieverhaal
De komende maanden zal je veel nieuwe mensen leren kennen. Zowel binnen je eigen organisatie als erbuiten. Je zal jezelf en je organisatie dus heel vaak moeten voorstellen. Wees hierop voorbereid en schrijf een kort verhaal over jezelf en je organisatie. Wie ben je? Wat is jouw functie? Wat zijn de domeinen of taken waarvoor jij verantwoordelijk bent?
Ook het verhaal van jouw organisatie binnen de sector is heel belangrijk. Waarvoor staat ze? Wat is haar missie? Wat wil ze bereiken? Voor wie zet jouw organisatie zich in en met wie werkt ze? Een handige tool om je hierbij te helpen: Schrijf je organisatieverhaal. Aan de hand van enkele basisvragen creëer je een wervend verhaal over jouw organisatie.
TIP #3: bouw onmiddellijk aan je netwerk
Sociaal-cultureel werk is verbinden, samenwerken en co-creëren. Netwerken is dus een van je basistaken. Hoe sneller je ermee start, hoe sneller het iets zal opleveren. Als nieuwkomer is dat natuurlijk niet altijd gemakkelijk: op bijeenkomsten ken je vaak nog niemand, je kent je organisatie en werking nog niet tot in de puntjes, … Bereid je hierop voor. Waar je ook komt, zorg dat je jezelf en je organisatie kort kan voorstellen, want je bent nu een ambassadeur van jouw organisatie.
Denk op voorhand ook na wie er op een bijeenkomst aanwezig kan zijn en wat je eventueel kan vragen. Soms helpt het om mensen al eens te googelen, foto’s te bekijken of te lezen over hun expertise. Een nieuwsgierige houding werkt altijd. Luister en stel veel vragen, ook al is de persoon in kwestie of de organisatie waarvoor die werkt niet onmiddellijk relevant voor jou. Wees ook niet bang om te vertellen dat je net gestart bent met je nieuwe job, veel mensen zullen je graag op weg helpen. Eens je kennis hebt gemaakt kan je contact houden via LinkedIn. Zo maak je van een vluchtige ontmoeting misschien een langer durende relatie. Je kan ook visitekaartjes of contactgegevens uitwisselen als je denkt dat toekomstig contact interessant kan zijn.
TIP #4: omring je met de juiste informatie
Jezelf verrijken met de juiste informatie is essentieel. Zo kan je je inschrijven voor nieuwsbrieven (Socius, De Federatie, het Departement voor Cultuur, Jeugd en Media, …) om de vinger aan de pols te houden van wat er in onze sector leeft. Daarnaast kan je je ook abonneren op nieuwsbrieven van organisaties en partners die rond een bepaald thema werken.
Volg ook personen en organisaties op Twitter die voor jouw job van belang zijn. Op zoek naar inspiratie? Ga zeker eens kijken bij Sociustweets. Deze pagina volgt alle erkende en gesubsidieerde organisaties uit het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Hetzelfde geldt voor Facebook. Wil je up-to-date blijven over alles wat ‘hot’ is in de sociaal-culturele sector? Like dan Sociaalcultureel. Deze Facebook-pagina prikkelt met inspirerende verhalen, nieuwsberichten, interviews, activiteiten, events, sociaal-culturele praktijken én de mensen en organisaties die erachter zitten.
TIP #5: kom naar onze kennismakingsdag
Socius organiseert elk jaar een kennismakingsdag voor nieuwe medewerkers in het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Die dag krijg je de kans om kennis te maken met de sector: welke organisaties vind je erin terug? Wie zijn ze? Wat doen ze? Welke sociaal-culturele praktijken ontwikkelen ze? Wat zijn bewegingen, vereningen, Vormingplus-centra en landelijke vormingsinstellingen? En wat hebben ze in al hun diversiteit gemeen?
Daarnaast ontmoet je ook andere medewerkers en organisaties uit de sector. Een ideaal moment dus om uitgebreid te netwerken. Ook stellen we samen de vraag wat jij als nieuwe professional in de sector nodig hebt en kom je te weten wat wij als steunpunt voor jou kunnen betekenen. Dit jaar gaat de kennismakingsdag door op vrijdag 18 januari. Inschrijven kan nog op socius.be.
Kan je niet aanwezig zijn op de kennismakingsdag op 18 januari, maar wil je wel graag ondersteuning krijgen? Schrijf je dan zeker in voor een van de basismodules of specialisatievormingen uit ons vormingsaanbod op maat van nieuwkomers. Je leest er alles over op socius.be/agenda.