• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Socius.be

Steunpunt sociaal-cultureel

  • Twitter
  • Facebook
  • YouTube
  • Slideshare
  • Login
  • Start
  • Socius
    • Wat we doen
    • Hoe we het doen
    • Maak kennis met het Socius-team
    • Prijspolitiek
    • Zaalverhuur
  • Sector
    • Over de sector
    • Werksoorten
    • Organisaties
    • Vacatures
  • Decreet
  • Agenda
  • Nieuws
  • Blog
  • Kennis
    • Artikels
    • Tools
    • Publicaties
  • Contact

5 lessen voor een digitale transformatie op maat van jouw publiek

2 mei 2019 door Max Frans

Onlangs vond onze workshop over digitale transformatie in de socialprofitsector plaats. In deze blogpost borduren we verder op de lessen die we daar leerden, met dank aan cursusleider en digitaal strateeg Patrick De Sutter en aan alle deelnemers.

LES 1: denk vanuit de gebruiker

De belangrijkste les: digitale transformatie draait in wezen rond de vraag hoe je jouw gebruikers, supporters of leden een betere dienstverlening kan bieden door in te zetten op digitaal. Ook van jouw organisatie verwachten mensen een goede online ervaring, net zoals ze dat gewend zijn bij online shoppen en bankieren. Ze willen een snel, efficiënt én gepersonaliseerd antwoord op hun vragen.

Voor sommige organisaties houdt dit een behoorlijke ommezwaai in. We zijn namelijk spontaan geneigd om te denken vanuit onze eigen schema’s. Het is dan ook verleidelijk om informatie te structureren volgens de diensten of strategische lijnen van je organisatie, en niet vanuit jouw gebruikers. Een gebruiker die op jouw site bepaalde informatie zoekt moet misschien een hele navigatiestructuur doorploegen die enkel voor jouw organisatie relevant of inzichtelijk is. Zo stoot je soms op menu’s van het type ‘huidige campagnes’ en ‘voorbije campagnes’. Als een campagne voorbij is, waarom moet ze dan nog op de website staan? Behalve misschien in een nieuwsarchief.

Soms volstaan kleine ingrepen al om jouw gebruikers een betere ervaring te bieden. Neem het voorbeeld van een nieuwsbrief. Je hebt een nieuwe abonnee. De eerstvolgende nieuwsbrief verschijnt pas binnen twee weken. Tegen dan is het ‘warme’ contactmoment waarbij de persoon zich abonneert alweer afgekoeld. Tenzij je het zo inricht dat de kersverse abonnee onmiddellijk de laatste nieuwsbrief ontvangt en dus geen twee weken moet wachten tot de inschrijving iets oplevert.

"Empathy maps of persona's geven je een goed zicht op wie jouw gebruikers precies zijn."

Om de ervaring van jouw gebruikers te verbeteren moet je natuurlijk een goed zicht hebben op wie die gebruikers precies zijn, wat hun achtergrond is en wat hun verwachtingen, pijnpunten en digitale vaardigheden zijn. Een uitstekende oefening: empathy maps of persona’s maken. Dit levert zowel voor jouw communicatie, aanbod als werking interessante inzichten op.

Vanuit zo’n oefening kan je er bijvoorbeeld achter komen dat last minute informeren over inschrijvingen en annulaties het meest effectief is als het via sms of sociale media gebeurt. En dat mensen nauwelijks op e-mails reageren. Prima, maar hoe behoud je dan het overzicht en vermijd je dubbel werk? Eerst de sms’en versturen en daarna alles opnieuw doen in je registratiesysteem? Misschien helpt een koppeling met je registratiesysteem je al een heel eind vooruit, bijvoorbeeld via de sms-dienst Twilio. Dankzij een integratie met CMS-systemen als CiviCRM kan je vanuit je CMS tekst- of Whatsappberichten versturen.

LES 2: ontwikkel een ‘digital first’-strategie

Een moeilijkheid bij de ontwikkeling van een digitale strategie is dat je in eerste instantie geneigd bent te bekijken hoe je bestaande processen digitaal kan verbeteren. Vaak is dat niet genoeg. Je moet namelijk afleren te modelleren vanuit het verleden en denken en werken met het oog op de toekomst. En dus de processen zélf herbekijken. Het SAMR-model van Ruben Puentedura maakt dat bijvoorbeeld concreet voor onderwijstechnologie, maar je kan deze theorie ook breder toepassen.

Zoals je ziet maakt dit model een helder onderscheid tussen verbetering en transformatie. Het maakt eigenlijk niet veel uit of je nu een cursustekst in PDF-formaat aan de deelnemers bezorgt of op papier (‘substitution’). Dat is functioneel gezien ongeveer hetzelfde. Pas wanneer je het potentieel van digitale technologie ten volle inzet – bijvoorbeeld door interactieve e-learning te ontwikkelen – is er sprake van een transformatie. Er is dus meer mogelijk dan enkel bestaande processen verbeteren door ze digitaal een beetje te ‘pimpen’. Maar daarvoor moet je wel een ‘digital first’-strategie ontwikkelen. Je doet bij elke nieuwe actie of nieuw project een digitale check: hoe bereik ik mijn doelstelling door vanaf het begin te denken in termen van digitale oplossingen?

"Er is meer mogelijk dan enkel bestaande processen verbeteren door ze digitaal een beetje te 'pimpen'."

LES 3: breng je processen in kaart

Tijdens de workshop werkten we met een variant op het bekende business model canvas van Osterwalder. Hiermee breng je je bedrijfsmodel in kaart of creëer je een nieuw model. Het digital modelling canvas bekijkt een praktijk of proces vanuit twee invalshoeken: de gebruiker en de organisatie. Het is een goed hulpmiddel om processen te analyseren en verbeteren, vertrekkend van de vraag hoe je jouw gebruiker of doelgroep een betere digitale ervaring kan bieden.

Bovendien helpt zo’n canvas je om preciezer te omschrijven hoe een bepaald proces verloopt of zou moeten verlopen: online inschrijven, leden- en vrijwilligersadministratie, informatie op maat van leden en vrijwilligers, samenwerken in teamverband, … Door samen deze oefening te maken ontdek je sneller waar de pijnpunten liggen en waar je je klantgerichtheid en efficiëntie kan verbeteren.

"Met het 'digital modelling canvas' ontdek je snel waar je je klantgerichtheid en efficiëntie kan verbeteren."

Een voorbeeld: cursusinformatie, lesuren en prijzen worden op dit moment op vier plaatsen ingevoerd. In een tekstdocument voor het gedrukte magazine, in het cursussenbeheer, in de agenda en op de website. Hoe verlopen deze processen concreet? Wie is er allemaal bij betrokken? Waar zitten overlappingen? Welke stappen kunnen verbeterd worden? Hoe kan je deze processen meer op elkaar afstemmen en integreren? Vanuit deze analyse kan je dan gericht zoeken naar manieren om tot meer geïntegreerde workflows te komen. Bijvoorbeeld door te werken met gedeelde documenten die iedere betrokkene kan bewerken en/of becommentariëren in Google Drive of Office365, met een bijhorende gedeelde planningskalender. Zo behoud je een veel beter overzicht dan wanneer je verschillende versies van elk document naar elkaar mailt.

Of je kan een toepassing als Storychief inschakelen. Dat is een platform – made in Belgium – waarmee je op een overzichtelijke manier een volledige redactionele flow kan opzetten: in teamverband aan basisteksten werken, de nodige afgeleiden maken voor print, website, blog, persberichten en nieuwsbrieven, e-mails voor medewerkers en ambassadeurs, tot en met berichten voor sociale media.

LES 4: begin bij het ‘laaghangend fruit’

Digitale transformatie is een stapsgewijs proces waarbij je klein begint zonder het grote geheel uit het oog te verliezen. Het is een goed idee om met die dingen te beginnen die op korte tijd een zichtbare winst opleveren. Zo krijg je collega’s, leidinggevenden en bestuurders ook gemakkelijker mee in je verhaal.

Deze drie vragen vormen een goed startpunt:

  • Waar verlies ik het meeste tijd mee?
  • Wat levert de grootste frustratie op?
  • Waar wordt de gebruiker beter van?

Uit de verhalen van de deelnemers aan de workshop blijkt dat digitalisering vaak goed lukt als het gaat over social media, online advertenties, e-mailmarketing, online inschrijven en online facturen en attesten. De voordelen ervan zijn dan ook goed zichtbaar en de inspanningen niet te zwaar.

"Vertrek in je denkproces vanuit de gebruiker, niet vanuit de technologie."

Soms poppen de antwoorden op de bovenstaande vragen bijna vanzelf op als je de focus verlegt van “Welke tool zal ik kiezen of laten maken?” naar “Welk probleem wil ik voor de gebruiker oplossen?” of “Welke taak wil ik eenvoudiger maken?”. Bijvoorbeeld: je merkt dat verschillende collega’s steeds dezelfde vrijwilligers aanspreken vanuit verschillende projecten zonder dat van elkaar te weten. Sommige vrijwilligers zijn dus overbevraagd. Hoe je dat kan vermijden? Door te zorgen dat iedereen een beter overzicht heeft van wie op welk moment een beroep doet op welke vrijwilliger. Misschien is dat al voor een groot stuk op te lossen met een gedeelde Google- of Outlook-kalender waarin je zowel de activiteiten van alle projecten invoert als de beschikbaarheid van de vrijwilligers.

Heel belangrijk: begin niet te snel met allerlei toepassingen te (laten) ontwikkelen. Zeker niet vooraleer je bovenstaande analyses grondig gemaakt hebt. En vertrek in je denkproces vanuit de gebruiker, niet vanuit de technologie.

LES 5: leer omgaan met digitaal

Als organisatie heb je meer dan ooit nood aan digitale competentie in huis. Sommige technische zaken kan je uitbesteden, maar je eigen expertiseontwikkeling niet. Geef jezelf dus tijd en ruimte om te leren omgaan met digitale processen en technologie. Dat betekent: lezen, ontdekken, experimenteren en ervaringen uitwisselen. Op zoek naar inspiratie? Ga zeker eens kijken op onze pagina’s op  Scoop.It en Wakelet.

"Geef jezelf tijd en ruimte om te leren omgaan met digitale processen en technologie."

Wil je ideeën uitwisselen over de digitalisering in onze sector? Word dan lid van de Meetup Digitaal in non-profit. De Meetup is een open ontmoetingsplek voor iedereen in de (Vlaamse) non-profitsector die met digitale transformatie bezig is.

blog digitaal

Lees ook

artikels - 09/11/2011 Foto: jisc.ac.uk Lic. Creative Commons

Professionele digitale competenties

blog - 12/09/2018

Het nieuwe leren 6 – 7 gouden tips voor de lancering van je online cursus

blog - 17/11/2014

9 Tools voor kennismanagement – deel 2

Over Max Frans

Max Frans is de communicatieman van dienst bij Socius. Naast de inhoudelijke redactie van de digitale kanalen, coördineert hij alle inspanningen op het vlak van de communicatie en marketing van het steunpunt.

  • LinkedIn
  • Twitter
  • E-mail
  • Tel: 02 215 27 08

Primaire Sidebar

Overzicht

  • Sociaal-cultureel werk moet ergens over gààn
  • Superdiversiteit
  • Inbound marketing voor nonprofits: vertel je verhaal
  • Growfunding/BXL
  • De communicatie­medewerker als contentmanager
  • Online campagnevoeren: Wat we kunnen leren van de Ice Bucket Challenge
  • 9 Tools voor kennismanagement – deel 1
  • 9 Tools voor kennismanagement – deel 2
  • Peer-to-peer in het sociaal-cultureel volwassenen­werk?
  • Solidariteit bevorderen via social media
  • Niet voor zwartkijkers: de SWO-ART
  • Een Facebookpagina voor je vereniging: 7 tips
  • Stilte! Een nieuw geluid
  • Leren van burger­initiatieven: ‘vitale coalities’
  • Trage vragen, oude verhalen
  • De kracht van je vereniging zit lokaal
  • Bottom-up werken met vrijwilligers
  • Ruimte voor initiatief
  • De kracht van een goed verhaal
  • Merhaba geeft holebi’s met migratieachtergrond een krachtige stem
  • Community of practice: professionals leren van elkaar
  • Wat drijft de innovator?
  • Afdelingsbegeleiding op maat
  • Van vrijwilligers­management naar betrokkenheids­management
  • Internationaal bewegings­werk: leer uit het verleden
  • Legale foto’s op je website
  • Voelschorten tackelen taboe rond dementie
  • Geef mee vorm aan de superdiverse samenleving
  • 1 miljoen Vlamingen zet zich vrijwillig in
  • De boer op met Voedselteams!
  • Vrijwilligerswerk: niet minder maar anders
  • AIF+: versterking in een wereld van diversiteit
  • Hoe lang leeft jouw beleidsplan?
  • Theater Tievo werkt aan een inclusieve samenleving
  • VtbKultuur brengt mensen samen met Planidoo
  • Leiderschap bij weerstand
  • Vrijwilligers, het DNA van Amnesty International
  • Van individu naar transitieambassadeur bij Vormingplus
  • Selfcity BXL: Brusselse burgerinitiatieven in beeld
  • Sleutelcompetenties voor een leven lang leren
  • Leiderschap als sleutel tot verandering in de superdiverse samenleving
  • Creatief omgaan met digitale technologie
  • Slim meten om je site te verbeteren
  • OefenSCHOLEN voor democratie
  • Dynamiek in groepen lezen
  • Dans als typologie voor de vrijwilligersorganisatie
  • Hallo politici slaat brug tussen burger en politiek
  • Sterke vrijwilligers door sterke communicatie
  • Delen en repareren met Netwerk Bewust Verbruiken
  • De rol van ‘etniciteit’ bij diversiteitsvraagstukken
  • Lobbyen bij de EU
  • Met welke freelancer ga jij in zee?
  • Drie toponderzoeken voor sterk sociaal-cultureel werk
  • Over educatie, verlangen en volwassenheid
  • Werken met talenten
  • Werken met tijdelijke ruimtes
  • Sociaal-cultureel werk in digitale transformatie
  • De gelukskaravaan
  • Sint-Pieters Deelt
  • Een blik achter de parlementaire schermen
  • Iedereen aan het roer: Commons Josaphat
  • De maatschappelijke oorzaken van burn-out
  • Marketing begint bij je missie
  • Samenwerken met de profit: de ethische code van FairFin
  • Als de supermarkt maar open blijft
  • Werken met ruimte in de stad
  • Cinemaximiliaan: woonkamer voor nieuwkomers
  • Timotheus vaart nieuwe wegen
  • Tips om vrijwilligers te waarderen
  • De ‘New Skills Agenda’
  • Vormingplus Waas-en-Dender gluurt bij de buren
  • Naar meer cultuurparticipatie met Pretloket
  • Peilen naar de impact van sociaal-culturele praktijken
  • De vier levensfasen van een afdeling
  • De 20 populairste berichten op je site
  • Denken vanuit de klant: werken met persona’s
  • Hoe lokale afdelingen en vrijwilligers inspireren?
  • ‘De coulissen’ en ‘de scene’: leven en werken in groepen
  • Van goed naar duurzaam medewerkersbeleid
  • Samen sterk
  • Bed, bad, brood en Bach?
  • Politiserend werken
  • In de voetsporen van ‘Van Gogh’
  • Prestatieverlies in groepen: hoe pak je het aan?
  • Loopt je communicatie volgens plan?
  • Groots denken over educatie
  • Het nieuwe leren 1 – Leren in de digitale samenleving
  • Succesvol begeleiden van veranderingsprocessen
  • Toestand vzw wint Ultima 2017 SCVW: 10 weetjes op een rij
  • De regio en de straat
  • Duurzaam denken over educatie
  • Het nieuwe leren 2 – Een gevarieerd leerlandschap
  • On the move
  • Het nieuwe leren 3 – De mechanismen van geconnecteerd leren
  • Motieven van vrijwilligers
  • Burgerinitiatieven in de participatiesamenleving
  • Het nieuwe leren 4 – software en platformen
  • “Eerst charmeren, dan attaqueren”
  • Het nieuwe leren 5 – Blended learning of online en offline combineren
  • In de juiste plooi: over patronen in groepen
  • Welke verandering heb jij voor ogen?
  • Een warm nest voor innoverende ideeën
  • Verander alles: Kempenaars bundelen de krachten
  • Je stakeholders betrekken
  • Missiegedreven vrijwilligersbeleid 1: bezield vrijwilligerswerk
  • Acht verschijningsvormen waartussen groepen balanceren
  • Wij- versus zij-denken en hoe eruit te geraken
  • De Maekerij: méér dan een hobbyclub
  • Over vroeger, morgen en nu
  • Missiegedreven vrijwilligersbeleid 2: visie op vrijwilligerswerk
  • Sharing is caring
  • Het nieuwe leren 6 – 7 gouden tips voor de lancering van je online cursus
  • Maak kennis met onze nieuwe collega
  • Waarom je nooit uit je woorden geraakt als je over groepen praat
  • Slapende reserves: een onethische hypotheek op onze dienstverlening?
  • David Troch: “slam poetry geeft je een frisse kijk op hoe je iets neerpent”
  • Guy Redig: “De sociaal-culturele sector heeft een identiteit nodig, een smoel”
  • Coachend leidinggeven is een basishouding, een attitude
  • Weg met de oude blanke man?
  • Zijn we in 2021 op weg naar échte Europese uitwisselingen?
  • In 2050 leren we om te werken én te leven
  • Genieten van de wijsheid van Paul Scheffer
  • 5 tips voor het opstellen van je beleidsplan
  • “Gebruik digital storytelling om mensen sociaal weerbaarder te maken”
  • 5 gouden tips voor nieuwkomers in het #SCVW
  • VIDEO-INTERVIEW: Pepijn Kennis over constructief activisme
  • Dit zijn de non-profit technologietrends van 2019
  • Maak kennis met onze nieuwe collega Paco
  • Chokri Ben Chikha: “Stereotypen kan je doorbreken”
  • Neemt jouw team deze 5 rollen op?
  • Zo maak je jouw organisatie ‘communicatieminded’
  • Afdelingsbegeleiding in 6 stappen
  • 5 lessen voor een digitale transformatie op maat van jouw publiek
  • Hoe kunnen we als middenveld het Europese beleid beïnvloeden?
  • Waarom je missie en visie ook je mantra moeten zijn
  • 3 waardevolle inzichten voor jouw bestuur
  • Rollen en functies: twee kanten van dezelfde medaille?
  • Moet je in onze sector wel een kwaliteits­handboek hebben?
  • Hallo micro: persoonlijke ver­halen uit super­divers Vlaan­deren
  • Stef Steyaert: “Onze democratie is niet in crisis, ze is in transitie”
  • Back to basics: luisteren naar je leden met ‘Sensemaker’
  • Mogen we je voorstellen aan onze nieuwe collega: Debbie
  • Maak kennis met onze nieuwe collega en Jack of all trades: Vincent
  • Mobiliseren met impact? Dit zijn de 10 tips van Climate Express
  • Ruben Mersch: “Nuance is veel sexyer dan de steriliteit van het grote gelijk”
  • Maak kennis met jouw nieuwe go-to-person en Deurnese ijsbeer: Silke
  • Mogen we je voorstellen aan onze nieuwe goedlachse collega: Nele
  • Tine Hens en Koert Debeuf laten in hun brieven kijken
  • Ik wil echt voorbij die ‘witte tranen’ geraken
  • Wat we van MAVEP kunnen leren over hoe we onze vrijwilligers waarderen
  • Zo ga je als organisatie bewust om met verandering
  • Investeren in een sociaal-cultureel project? Dat kan met een cultuurkrediet
  • Video: Fred Dhont over cultuureducatie
  • Een straffe praktijkbeschrijving: Over ‘t leven
  • We gaan op Erasmus en nemen mee …
  • HOW-TO: in 7 stappen succesvol een webinar organiseren
  • Webinar: Impactgedreven werken met ‘Theory of Change’
  • Liefde is … samen eten bij Cultureghem en De Ruimtevaart
  • Telewerken: tips en tricks
  • Jouw digitale gereedschapskist om samen te werken en te communiceren
  • Video & chat: welk platform moet ik kiezen?
  • Webinar: ‘Welk platform kiezen?’
  • Help! Mijn site is gehackt
  • Webcast: subsidieregelingen voor sociaal-culturele projecten
  • Hoe veilig is Zoom?
  • Samenwerken met andere organisaties: yay or nay?
  • Podcastgalore: wat de afwas me leerde over interculturaliteit
  • Corona: brandstof voor politiserend werken
  • 9 tips voor meer interactie in je virtueel vormingslokaal
  • Marit Ginevro: “Brave meisjes komen in de hemel, stoute meisjes overal”
  • Nieuwe vormen van verenigen: pionieren op een scharniermoment
  • Hoe kunnen gemeenten lokale burgerinitiatieven laten bloeien?
  • “Diversiteitscommunicatie is eigenlijk normaliteitscommunicatie: het hoort zo te zijn”
  • Videoreeks: een handelingskader om politiserend te werken
  • Briefwisseling Anya Topolski en Mark Elchardus over waarden en normen
  • Ode aan de sociaal-cultureel werker
  • AAN TAFEL MET ONZE MINISTER VAN CULTUUR
  • VIDEOREEKS: een nieuwe wereld na corona?
  • Zoomdebat: politisering in de strijd tegen racisme
  • Video-interview: Chantal Mouffe over de radicale democratie
  • Gratis replay: Hoe stel je je kritisch op tegenover Siri en Alexa?
  • Video-interview: waarom zwijgen geen optie is
  • Pulse neemt je mee op digitale praktijksafari bij Hof van Busleyden
  • Een cultureel vaccin voor de Oostendse woonzorgcentra
  • Betül Demirkoparan: “Theekransjes zijn leuk maar je mentaliteit is het belangrijkste, niet wat je eet of drinkt”
  • Amani El Haddad: “De persoonlijke banden in onze sector tonen dat sociaal-cultureel werk meer is dan wérk”
  • Els Vrints: “Als mensen zich gehoord zien, gebeurt er iets magisch”
  • Simon Luyts: “Laten we de coronacrisis gebruiken als hefboom voor verandering”
  • Maak kennis met deze ‘newbies’ binnen het decreet sociaal-cultureel werk
  • Spanningen in je team? Zo ga je ermee om
  • Welkom Joren!
  • Mogen we je voorstellen aan onze nieuwe collega: Zé Vandenhoeck
  • Van betrokkenheid naar vrijwillige actie in 3 bewegingen

Vormingsaanbod decreet

  • Geen evenementen

Footer

Over socius

  • Wat we doen
  • Wat we doen
  • Hoe we het doen
  • Bestuur
  • Maak kennis met het Socius-team
  • Prijspolitiek
  • Contact

Over deze website

  • Registreren
  • Inloggen
  • Vacaturebank
  • Vacature plaatsen
  • Gebruiksvoorwaarden & copyright
  • Privacyverklaring
  • Socius netwerklogin

Ook van ons

  • veranderalles.be
  • prettiggeleerd.be
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Slideshare
  • YouTube
Creative Commons Licentie

© 2021 · Socius - Steunpunt Sociaal-cultureel Werk · Sainctetelettesquare 19, 1000 Brussel · welkom@socius.be · 02 215 27 08