sep
1
2022

Academische opening Postgraduaat politisering in het sociaal werk

Politiserend werken, Sociaal-cultureel werken

Nieuws

Van harte welkom op 29 september op de Academische opening van het postgraduaat ‘Politisering in het sociaal werk’, een samenwerking tussen de opleidingen Sociaal werk van Howest, HOGENT, UGent en de Arteveldehogeschool, met ondersteuning van de Associatie UGent en met medewerking van SAM, steunpunt Mens en Samenleving.

Programma

16.00 Welkom en situering van het postgraduaat
Bart Van Bouchaute (coördinator ontwikkelteam, Arteveldehogeschool)

16.10 Betekenis van het postgraduaat voor praktijkwerkers én docenten
Luc De Droogh (ontwikkelteam, HOGENT) en Andy De Brabander (ontwikkelteam, Howest) in gesprek met deelnemers aan de eerste editie:
– Peter Béatse (directeur Lejo vzw)
– Inge Demol (directeur Steunpunt Adoptie vzw en a-Buddy)
– Geert Verdonck (maatschappelijk assistent OCMW)
– Isabelle Ostyn (docent Howest)

16.40  Openingslezing: Moeten we sociaal werkers leren om te politiseren?
In zijn openingslezing gaat Jeroen Gradener in op de manier waarop studenten leren politiseren in de Hogeschool van Amsterdam. Hij gaat dieper in op de uitgangspunten bij dit leerproces. Hij neemt stelling in over enkele twistpunten die het Nederlandse (en Vlaamse?) debat beheersen zoals: niet alle sociaal werkers moeten politiseren; politiseren vraagt teveel van sociaal werkers die het al druk hebben; de werkgevers zitten niet te wachten op activisten maar op vaardige professionals.

Jeroen Gradener is Hoofddocent Sociaal Werk bij de Bachelor en Master Social Work aan de Hogeschool van Amsterdam. Hier richt hij zich op de combinatie van onderwijs en onderzoek over  politisering en democratisering in het sociaal werk, met bijzonder aandacht voor Samenlevingsopbouw. In 2016 is hij gepromoveerd op legitimering in opbouwwerkpraktijken

17.10 Reflectie en discussie
Rudi Roose (ontwikkelteam, Vakgroep Sociaal werk en Sociale Pedagogiek UGent) geeft enkele reflecties en modereert de vragen en discussie met de zaal.

17.30 Receptie

Meer info over het postgraduaat: Politisering in het Sociaal Werk | Arteveldehogeschool Gent 
Inschrijven: Arteveldehogeschool Events – Academische opening Postgraduaat politisering in het sociaal werk 

Op 7 september organiseert Arteveldehogeschool een infodag.


Mieke Vasseur

Mieke Vasseur

Scroll to Top