nov
8

Vorming ‘Omgaan met polarisatie in mijn groep’

Je werkt als sociaal-cultureel werker regelmatig met groepen (vrijwilligers, cursisten, deelnemers aan een workshop, lezing of vorming,…). Hoewel deze deelnemers minsten hun interesse in jouw aanbod delen, zijn er ook veel onderlinge verschillen.

Mensen denken in verschillen. Verschillen zijn de motor van verandering, maken uitsluiting zichtbaar en zorgen voor debat.

Polarisering wordt echter een probleem wanneer het de dynamiek in je groep blokkeert. In jouw groep wordt er niet meer geluisterd, draait iedere discussie om verschillen en niet om de inhoud en legt polarisering zo het hele proces stil.

Hoe geef je als sociaal-cultureel werker verschillende stemmen in je groep een plek, maar ontwikkel je ook een gemeenschappelijk verhaal? Hoe ga je niet voorbij aan de vraag van deelnemers, maar hou je ook oog voor de gedeelde inhoud? Hoe zet appreciatie voor het verschil een dam op tegen polarisatie?

Wat mag je verwachten?

 • Ter voorbereiding bekijk je een screencast waarin je kennis maakt met concepten die je helpen polarisatie in groepen te herkennen.
 • Op de eerste bijeenkomst beginnen we onze uitwisseling met jullie vragen en bouwen we zo verder op de kaders uit de screencast. We komen tot strategieën die je in de praktijk kunnen inzetten om te reageren op polarisering binnen de groepen en gemeenschappen waarmee je werkt.
  We gaan ook samen het experiment aan en passen het geleerde toe op een voorbeeld.
 • De tweede dag werken we in twee kleinere groepen. Je komt in de voormiddag OF in de namiddag en wisselt uit in groep over je eigen casus die je thuis voorbereidde.

Wat neem je mee naar jouw praktijk?

Je staat na deze dag een stukje sterker in de groepen en gemeenschappen waarmee je werkt. Je weet hoe je hierin ruimte kan maken voor verschil en hoe je een gezonde kritische dynamiek kan onderscheiden van blokkerende polarisering.

Je ziet manieren om met de geblokkeerde dynamieken in jouw groepen of gemeenschappen aan de slag te gaan. Je hebt hierover met andere deelnemers praktisch kunnen uitwisselen.

Praktisch
Sociaal-cultureel werken

Praktisch

2 bijeenkomsten

 1.   Nog te bepalen
    8 november 2024
    9:30 tot 16:30
 2.   Nog te bepalen
    29 november 2024
    9:30 tot 16:30

Locatie

Ellipsgebouw
Koning Albert II laan 35
Brussel
Silke Jaminé

Silke Jaminé


Scroll to Top