okt
25

Basisvorming ‘Leercontexten opzetten’

Je bent als agogische medewerker nieuw in de sector en je taak bestaat er in om activiteiten op te zetten waarbij ‘leren’ een hoofddoel is. Of je moet vorming of leercontexten in je organisatie organiseren en begeleiden maar je voelt je nog te weinig vertrouwd met die typisch sociaal-culturele benaderingen van leren. Kortom: je hebt zelf nog te weinig kaders en modellen om je comfortabel te voelen bij het opzetten of begeleiden van leerprocessen. Dan biedt de ‘basisvorming: het opzetten van leercontexten’ jou de kans om hierover te leren en zo meer gericht en met meer vertrouwen jouw volgende leeractiviteiten te kunnen aanpakken.

Wat mag je verwachten?

Leren over hoe we in het sociaal-cultureel werk het leren van mensen doelgericht kunnen faciliteren en organiseren. Zo kan je deze tweedaagse vorming best omschrijven. We werken rond een bruikbaar basiskader om je op te oriënteren. Welke visies op leren kan je hanteren als sociaal-cultureel werker? Welke strategieën en types interventies kunnen we inzetten om het leren van mensen te bevorderen? Welke rollen kunnen begeleiders opnemen? Hoe plan en organiseer je leercontexten? Dat zijn de vragen waar we rond werken. De aangereikte denk- en handelingskaders vormen altijd ook uitgangspunt voor reflectie en uitwisseling over het ontwerpen van eigen leerpraktijken.

Wat neem je mee naar jouw praktijk?

Na de cursus:

 • heb je een dieper inzicht in het brede palet aan mogelijke visies en handelingskaders over leren;
 • heb je een scherper beeld over hoe jouw organisatie leerprocessen organiseert en faciliteert.
 • weet je beter hoe je zelf leercontexten kan opzetten in je eigen praktijk en kan je je eigen keuzes daarbij beter onderbouwen.

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor startende medewerkers (weinig werkervaring), medewerkers die nieuw zijn in de sector of voor medewerkers die nog maar recent het opzetten van leercontexten in hun takenpakket hebben gekregen.

Praktisch

 • De vorming vindt plaats op vrijdag 25 oktober in het Hendrik Consciencegebouw (lokaal 1.B.03) en op vrijdag 8 november in het Hendrik Consciencegebouw (lokaal 1.B.05) telkens van 9.30 u. tot 16.30 u.
 • Weldra vind je hier alle verdere praktische informatie en kan je je ook inschrijven.
 • Wens je deel te nemen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en kies voor het thema ‘Sociaal-cultureel werken’ dan ontvang je een bericht zodra we de inschrijvingen starten.
Sociaal-cultureel werken

Praktisch

2 bijeenkomsten

 1.   Hendrik Consciencegebouw
    25 oktober 2024
    9:30 tot 16:30
 2.   Hendrik Consciencegebouw
    8 november 2024
    9:30 tot 16:30

Locatie

Hendrik Consciencegebouw
Koning Albert II Laan 15
Brussel
Gie Van den Eeckhaut

Gie Van den Eeckhaut


Scroll to Top