mrt
13

Basisvorming ‘Lobbyen’

Lobbyen is een aspect van wat meer algemeen omschreven wordt als ‘public affairs’. ‘Public affairs’ zijn de relaties die je als organisatie opbouwt met de overheid en andere belanghebbenden zoals parlementsleden, ambtenaren, je achterban, de media… om zo steun te winnen omtrent een bepaalde kwestie waarover je het beleid wenst te beïnvloeden. Het gaat om een samenspel van monitoring, stakeholdersmanagment, het eigenlijke lobbywerk en communicatie. En dit alles overgoten door een duidelijke strategie en plan van aanpak.

Deze training staat kort stil bij de plaats van lobbying ten aanzien van de andere aspecten van ‘public affairs’, maar focust voornamelijk op het lobbyen zelf: hoe maak je een overtuigende lobbyboodschap? Hoe bereid je je voor op een lobbygesprek? Hoe verloopt zo’n gesprek? Welke strategieën en tactieken hanteer je? Wat zijn de basisregels en andere tips and tricks?

Wat mag je verwachten?

  1. Wanneer je je inschrijft, ontvang je van ons vooraf een opdracht over het formuleren van je lobbyboodschap.
  2. Met deze lobbyboodschap gaan we tijdens de training zelf aan de slag: in de voormiddag werken we deze verder uit en gaan we in op de strategieën die je kan hanteren.
  3. Tijdens de namiddag focussen we op het lobbygesprek en oefenen we door middel van rollenspellen.

Begeleiding

De begeleiding van deze training is in handen van expert Erik van Venetië. Hij adviseert en traint bedrijven, overheden en organisaties op het gebied van lobby en public affairs. Hij is gastdocent in de Leergang public affairs van de Universiteit Leiden – Campus Den Haag. En doet ook onderzoek naar nieuwe lobby-ontwikkelingen. ​Samen met Jaap Luikenaar schreef hijHet Grote Lobbyboek’. Voor het schrijven van de opdracht, krijg je toegang tot een deel van het boek.

Praktisch

  • De basisvorming vindt plaats op maandag 13 maart van 9.30 u. tot 17 u.
  • Het maximum aantal deelnemers is 16.
  • Contacteer Nele Vanderhulst voor meer informatie.

Wens je deel te nemen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en kies voor het thema ‘Organisatiebeleid’ dan ontvang je een bericht zodra we de inschrijvingen starten.


Organisatiebeleid

Praktisch

  Hendrik Consciencegebouw
  13 maart 2023
  9:30 tot 17:00

Locatie

Hendrik Consciencegebouw
Koning Albert II Laan 15
Brussel
Nele Vanderhulst

Nele Vanderhulst


Scroll naar top