mei
3

Basisvorming ‘Verschillende types van vrijwilligers ondersteunen’

De sociaal-culturele sector kan niet zonder de vrijwillige inzet van burgers in hun vrije tijd. Vrijwilligers bestaan in allerlei maten en gewichten. Je hebt veel gebonden vrijwilligers die zich langdurig en regelmatig inzetten (bv. trekkers van lokale groepen, vormingsvrijwilligers). En er zijn steeds meer geboeide vrijwilligers die voor een korter en afgebakend engagement kiezen (eventvrijwilligers, projectvrijwilligers, campagnevrijwilligers…). Hoe ondersteun je deze vrijwilligers doorheen hun traject in jouw organisatie?

Wat mag je verwachten?

Via een webcast maak je thuis vooraf kennis met de leervragen van de deelnemersgroep. Welk leerveld deel jij met de andere deelnemers? Waar ligt de focus?

Op de eerste vormingsdag maken we kennis met elkaar en met elkaars ondersteuningsveld. Welke types vrijwilligers ondersteun je? In groep en/of individueel? Welke positie en rol neem jij daarin op? We verdiepen ons in het binnenhalen van vrijwilligers. De sleutels bij het werven en onthalen van vrijwilligers leggen immers het fundament voor alle aspecten van de jouw verdere ondersteuning.

Tussen de eerste en tweede vormingsdag bekijk je een webcast.

We starten de tweede vormingsdag met een reflectie daarover. Vervolgens staan we stil bij het op maat coachen van vrijwilligers om hun engagement op te nemen en samen te werken. We verkennen pistes om vrijwilligers actief bij de organisatie te betrekken en te laten participeren. We sluiten af met een vaak verwaarloosde bouwsteen: afscheid nemen van vrijwilligers.

Wat neem je mee naar huis?

 • Je krijgt een coherent kader rond het ondersteunen van vrijwilligers.
 • Je krijgt een beter inzicht in jouw positie ten opzichte van vrijwilligers en de ondersteunende rollen die je opneemt.
 • Je herkent de kenmerken van verschillende types vrijwilligers en hun ondersteuningsbehoeften.
 • Je wordt je bewust van de bouwstenen waar je als vrijwilligersondersteuner op moet inzetten: binnenhalen, begeleiden, belonen, betrekken en beëindigen.
 • Je maakt ervaringsgericht kennis met werkvormen om vrijwilligers te ondersteunen.

Voor wie?

Je ondersteunt actief vrijwilligers, in groep en/of individueel. Je hebt nog niet zoveel ervaring en wilt graag bijleren hoe je vrijwilligers doorheen hun traject in jouw organisatie kunt ondersteunen.

Praktisch

 • De vorming vindt plaats op woensdag 3 mei en woensdag 7 juni in het Ellipsgebouw, telkens van 9.30 u. tot 16.30 u.
 • Het maximum aantal deelnemers is 12.
 • Weldra vind je hier alle praktische informatie.

Wens je deel te nemen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en kies voor het thema ‘Vrijwillige inzet’ dan ontvang je een bericht zodra we de inschrijvingen starten.


Vrijwillige inzet

Praktisch

2 bijeenkomsten

 1.   Ellipsgebouw
    3 mei 2023
    9:30 tot 16:30
 2.   Ellipsgebouw
    7 juni 2023
    9:30 tot 16:30

Locatie

Ellipsgebouw
Koning Albert II laan 35
Brussel
Gie Van den Eeckhaut

Gie Van den Eeckhaut


Scroll naar top