dinsdag 20 september 2022 en dinsdag 15 november 09:30 tot 16:30

sep
20

Basisvorming ‘Vrijwilligersgroepen missiegedreven ondersteunen’

Vrijwillige inzet

dinsdag 20 september 2022 en dinsdag 15 november 09:30 tot 16:30

Lokale vrijwilligersgroepen in de sociaal-culturele sector werken bottom-up en autonoom. Ze geven hun missie vorm zodat die waardevol is voor hun nabije omgeving. Ze organiseren activiteiten die hen zinvol lijken. Ze werken aan een goede sfeer in de groep. Ze installeren een overlegstructuur en maken afspraken.

Als begeleider draag jij de missie van jouw organisatie uit naar deze groepen. Het is de enige top-down interventie die echt werkt. Je begeleidt de lokale groepen om hun steentje bij te dragen aan de organisatiemissie. Maar elke lokale groep heeft zijn eigenheid. Sommige groepen dragen overduidelijk bij aan de organisatiemissie, bij andere groepen is die bijdrage vaag of zelfs onbestaand. Hoe begeleid je in die diverse context groepen op maat van hun levensfase? Hoe houd je rekening met alle patronen die spelen in de groep?

Wat mag je verwachten?

In deze vorming ligt de focus op missiegedreven begeleiden. Je krijgt kaders aangereikt zoals het levensfasenmodel en het taak-relatie-structuur model van Joris Piot. Je brengt eigen casussen en vraagstukken in en verkent samen met de andere deelnemers hoe je je begeleiding van lokale vrijwilligersgroepen meer missiegedreven kunt invullen. Je maakt ervaringsgericht kennis met werkvormen die je zelf in groepen kunt inzetten.

Wat neem je mee naar huis?

  • Je leert patronen herkennen in lokale vrijwilligersgroepen: in welke levensfase bevindt een groep zich (startend, autonoom, routineus, verstillend)? Wat speelt er in een groep op vlak van taken, relaties en structuren?
  • Je erkent wat jouw begeleiding kan betekenen: kan mijn begeleiding een verschil maken voor een groep en staat ze ervoor open?
  • Je verkent welke interventies je kunt inzetten: wat heeft een groep concreet van mij nodig om missiegedreven te werken?

Voor wie?

Je bent nieuw in de sociaal-culturele sector en begeleidt vanuit jouw organisatie lokale vrijwilligersgroepen. Je vult vooraf een intakeformulier in. Je engageert je om 2 voorbereidende webcasts te bekijken en 1 opdracht te maken.

Praktisch

Weldra vind je hier alle praktische informatie en kan je je ook inschrijven.

Wil je snel op de hoogte zijn? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en vink zeker het thema ‘vrijwillige inzet’ aan. Je ontvangt een mail zodra we de inschrijvingen voor deze vorming starten.

Ellipsgebouw
sep
20

Plaats: Brussel, Ellipsgebouw
Jozefien Godemont

Jozefien Godemont

Ellipsgebouw
sep
20

Plaats: Brussel, Ellipsgebouw


Scroll naar top