nov
6

Collegagroep ‘Mijn organisatie kantelen naar interculturaliteit’

Jouw organisatie bouwt mee aan een solidaire en inclusieve samenleving. Daarom streef je naar een wendbare organisatie op maat van en in een superdiverse samenleving. Je wil mensen met verschillende (culturele) achtergronden een plek geven in je werking. Dat gaat verder dan een meer divers publiek laten deelnemen aan jullie werking.  Een kanteling naar interculturaliteit vraagt een transformatie van beleidskeuzes tot organisatiepraktijk.

(uitgelicht in citaat) Of het nu gaat om de plaatsen waar we wonen, werken, leren of vrije tijd doorbrengen: solidariteit in superdiversiteit vereist van ons allemaal een engagement om het status quo in vraag te stellen en een transformatie van bestaande structuren te overwegen. (Schuermans et al., 2017, p. 32)

Wat mag je verwachten?

 • In een screencast lichten we de principes van dit transformatieproces op vier beleidsdomeinen toe: visievorming, communicatiebeleid, medewerkersbeleid en praktijkontwikkeling.
 • Tijdens de online bijeenkomsten van deze collegagroep bakenen we jullie leervragen af (voormiddag) en verwerken we die in een eerste intervisie (namiddag).
 • In de live bijeenkomst nemen we een dag de tijd om met het materiaal dat jullie hebben voorbereid de diepte in te duiken en geven we elkaar hierop feedback.
 • Door te leren van en met andere organisaties houden we rekening met de zoektocht die je organisatie al aflegde en de ruimte die de grootte van je organisatie biedt.

Wat neem je mee naar huis?

 • De kaders die we je aanreiken helpen je om kritisch naar het transformatieproces van je eigen organisatie te kijken.
 • Op twee dagen zet je stappen vooruit in het transformatieproces van je organisatie. Je ziet concrete kansen om nieuwe perspectieven in je organisatie binnen te brengen.
 • Als groep bepalen jullie zelf de leervragen en de insteek van deze uitwisseling. Het is een kans om met andere organisaties uit de sector stil te staan bij de kansen en de drempels die interculturalisatie jullie biedt.
 • Een oplossing voor een concreet probleem of een kritische blik op jullie vacatures? Een voorbereiding van een visieoefening met je eigen team? Netwerken om nieuwe mensen te zoeken voor jouw bestuursorgaan? Er is ruimte voor verschillende vragen en verhalen.

Voor wie?

 • Je hebt een beleidsverantwoordelijke functie in je organisatie.
 • Je bent op de hoogte van en hebt invloed op de visieontwikkeling, de praktijkwerking het communicatie- en personeelsbeleid in je organisatie.
 • Je vult vooraf een intakeformulier in en engageert je om de voorbereidende screencast te bekijken en de opdracht na de online bijeenkomst te verwerken.

Praktisch

 • De collegagroep komt online samen op maandag 6 november en offline op maandag 4 december van 9.30 u. tot 16.30 u.
 • Het maximum aantal deelnemer is 12.

Wens je deel te nemen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en kies voor het thema ‘Diversiteit’ dan ontvang je een bericht zodra we de inschrijvingen starten.


Diversiteit

Praktisch

2 bijeenkomsten

 1.   Online
    6 november 2023
    10:00 tot 16:00
 2.   Nog te bepalen
    4 december 2023
    9:30 tot 16:30

Locatie

Online
Uw kot
Thuis

Online
Uw kot
Thuis
Silke Jaminé

Silke Jaminé


Scroll naar top