apr
17

Leerreis Zagreb ‘Civiel actorschap als motor van verandering’


volzet

De leerreis is volzet. Je kan wel een plaatsje reserveren op onze wachtlijst. Stuur daarvoor een mailtje naar Ingrid Matthijs.

Burgers die initiatief nemen en zich verenigen zijn cruciaal voor een vitale democratie. In Vlaanderen en Brussel kunnen we buigen op een rijke traditie van civiel initiatief. We kennen een middenveld dat voortdurend in beweging is. Nieuwe burgerinitiatieven ontstaan en verdwijnen weer. Andere bieden nieuwe antwoorden op complexe vraagstukken en zoeken hierbij partnerschappen. Er wordt soms gesproken over ‘oud’ versus ‘nieuw’ middenveld.

Deze opdeling tussen meer gevestigde sociaal-culturele organisaties vs nieuwe burgerinitiatieven is voor andere regio’s in Europa minder relevant en van toepassing. De civiele samenleving staat er immers – relatief gezien – nog in de kinderschoenen.

Civiel actorschap in Kroatië

Dit is de situatie in Kroatië dat sinds 1991 een autonome democratische republiek is en voorheen deel uitmaakte van Joegoslavië met een socialistisch regime. Anno 2022 hebben civiele actoren het nog steeds moeilijk om erkend en gewaardeerd te worden door beleidsmakers, zoeken ze manieren om zich te verenigen, slaan ze de handen in elkaar om antwoorden te formuleren op grote maatschappelijke uitdagingen en om weerwerk te bieden aan uitsluitende dynamieken. Denk aan de privatisering van openbare ruimte of de toeristificatie van natuur en stad.

Binnen deze specifieke maatschappelijke context zijn deze organisaties nog vaak aan het pionieren. Je kan heel goed zien hoe de betrokkenheid op hun omgeving van doorslaggevend belang is bij wat ze doen. En net dat maakt het leerrijk voor organisaties als de onze.

Vierdaagse leerreis

We dompelen ons tijdens deze vierdaagse leerreis onder in de realiteit van ‘civil society organisations’ in Zagreb en omgeving. We maken kennis met verschillende organisaties die van onder uit maatschappelijke verandering trachten te realiseren. Welke verschillende strategieën hanteren deze burgers en hun organisaties om verandering na te streven? Hoe slagen zij er in om mensen en andere organisaties te mobiliseren voor deze maatschappelijke veranderingen? Waarom doen zij wat ze doen en hoe kan dit als spiegel voor ons fungeren? Welke rol speelt Europa in de versterking van deze organisaties?

Begeleiding

 • De begeleiding is in handen van Staša Pavlović en Nele Vanderhulst.
 • Onze partner ter plaatse is Pogon, huis voor onafhankelijke cultuur. Pogon ontstond vanuit een nood aan een plaats voor experimentele cultuur en stond mee aan de wieg van verschillende andere organisaties die op verschillende terreinen werken rond stedelijke uitdagingen, civiel actorschap, sociaal activisme … Pogon is gedurende deze leerreis onze gastorganisatie.

Voor wie

Sociaal-cultureel werkers die buitenlandse inspiratie willen opdoen voor hun politiserend handelen en de versterking van burgerinitiatieven.

Praktisch

 • De leerreis vindt plaats van maandag 17 april tot en met donderdag 20 april (3 overnachtingen).
 • De deelnameprijs bedraagt 320 euro (zie de presentatie hierboven voor alle details).
 • Na jouw inschrijving kan je je deelname tot 10 maart kosteloos annuleren vanaf 11 maart betaal je de volledige prijs.
 • Het aantal plaatsen is beperkt tot 12 deelnemers.
 • Neem contact op met Nele Vanderhulst of Staša Pavlović voor meer informatie.

De leerreis is volzet. Je kan wel een plaatsje reserveren op onze wachtlijst. Stuur daarvoor een mailtje naar Ingrid Matthijs.


Inschrijven

Deze activiteit is volzet. Neem contact op met de verantwoordelijke (zie hieronder) voor meer informatie.

Burgerinitiatief, Internationaal

Praktisch

4 bijeenkomsten

 1.   Pogon Jedinstvo
    17 april 2023
    9:30 tot 16:30
 2.   Pogon Jedinstvo
    18 april 2023
    9:30 tot 16:30
 3.   Pogon Jedinstvo
    19 april 2023
    9:30 tot 16:30
 4.   Pogon Jedinstvo
    20 april 2023
    9:30 tot 16:30

Locatie

Pogon Jedinstvo
Trnjanska struga 34
Zagreb
Staša Pavlović

Staša Pavlović


Inschrijven

Deze activiteit is volzet. Neem contact op met de verantwoordelijke (zie hieronder) voor meer informatie.

Scroll naar top