okt
14

Leerreis ‘Kruispuntpraktijken in Berlijn’


volzet

Ook dit jaar organiseert Socius een leerreis voor internationale uitwisseling tussen sociaal-culturele praktijken. Van 14 tot en met 17 oktober trekken we naar Berlijn op zoek naar praktijken die diversiteit vanuit intersectionaliteit (of kruispuntdenken) benaderen. 

Wat mag je verwachten van een leerreis?

Door afstand te nemen van de Vlaamse context vormt een internationale leerreis de uitgelezen kans om te ontdekken wat onze sector verbindt en wat ons kan versterken. 

Je reist met een groep van sociaal-cultureel werkers uit verschillende sociaal-culturele organisaties. We bezoeken organisaties in Berlijn en gaan daar in gesprek met medewerkers, volgen workshops, gaan op wandeling door de stad. We leren van wat er in de Berlijnse context vlotter lijkt te gaan en van de kwaliteiten die jij en de andere reizigers  meebrengen naar Berlijn.

Wat neem je mee naar jouw praktijk?

We onderzoeken hoe deze organisaties werken vanuit intersectionaliteit en hun praktijken vormgeven in de grootstad Berlijn. Hoe verbinden zij thema’s als armoede en racisme, de vrouwenstrijd, lgbtqia+ met elkaar? Hoe blijven zij weerbaar en kritisch wanneer hun bestaan in vraag wordt gesteld? Hoe brengen zij doelgroepen samen en overstijgen ze die? We willen kijken hoe verbinding ontstaat tussen mensen, groepen en gemeenschappen door zich kritisch in te zetten, door samen buurten en plaatsen vorm te geven en door samen te experimenteren.

Voor wie?

  • Je kan je inschrijven als je als sociaal-cultureel werker buitenlandse inspiratie wilt opdoen voor eigen kruispuntpraktijken. Je hebt zelf ervaring – met het opzetten van praktijken of beleidsvoering – in intersectionaliteit. 
  • Bij meer dan 12 inschrijvingen geven we voorrang aan burgerinitiatieven of erkende sociaal-culturele volwassenenorganisaties. En beperken de deelname tot één medewerker per organisatie.
  • Bij meer dan 12 inschrijvingen stellen we een diverse groep samen op basis van kennis, ervaring en inzet in de eigen organisatie. 

Infomoment leerreis

Op 6 mei organiseerden we een infomoment rond de leerreis. De presentatie van deze online bijeenkomst kan je hier bekijken.

Praktisch

 • Alle praktische informatie vind je in de powerpoint van het infomoment. 
 • De deelnameprijs bedraagt 500 euro.
 • Kennismakings- en voorbereidingsmoment: vrijdag 13 september van 9u30 tot 13u in het Herman Teirlinck gebouw in Brussel.
 • We vliegen met Brussels Airlines vanaf Brussels Airport Zaventem op maandag 14 oktober om 9.25 u. (Berlijn 10.50 u.). We keren daar ook terug op donderdag 17 oktober om 20.10 u. (vertrek in Berlijn om 18.45 u.).
 • Wens je meer info? Neem dan contact op met Silke Jaminé of Staša Pavlović, zij staan ook in voor de reisbegeleiding. 

Via onderstaand formulier kan je je aanmelden voor de leerreis. Op 3 juni communiceren we over de definitieve inschrijvingen.

2024_Inschrijvingsformulier leerreis Berlijn

Jouw gegevens


Kennis en ervaring met kruispuntdenkenInzet in je organisatie

Diversiteit, Internationaal

Praktisch

4 bijeenkomsten

 1.   Berlijn
    14 oktober 2024
    9:30 tot 16:30
 2.   Berlijn
    15 oktober 2024
    9:30 tot 16:30
 3.   Berlijn
    16 oktober 2024
    9:30 tot 16:30
 4.   Berlijn
    17 oktober 2024
    9:30 tot 16:30

Locatie

Socius – Kaaitheater
Sainctelettesquare 19
Brussel
Staša Pavlović

Staša Pavlović


Scroll to Top