sep
7

Lerend netwerk ‘Gemeenschapsvorming online’

Tijdens de coronacrisis en zeker in tijden van lockdown was fysiek verenigen in groep niet mogelijk. En dat terwijl samenkomen tot dan één van de fundamenten van gemeenschapsvorming leek.

Online gemeenschap vormen bleek een uitdaging. Anders dan online leren, beschouwden veel leden, deelnemers, vrijwilligers en beroepskrachten het als iets kunstmatigs. En toch. Er ontstonden onmiskenbaar ook digitale praktijken van gemeenschapsvorming. Denk maar aan de online apérobabbels, quizen, gespreksgroepen, koffiebreaks enz. En ook toen fysiek verenigen weer kon, zag je tal van praktijken van digitale gemeenschapsvorming ontstaan. Organisaties die activiteiten aanbieden in een Metaverse wereld (bv. Gathertown), digitale afdelingen opzetten of Instagram gebruiken om community te vormen.   

Is jouw kijk op digitale praktijken van gemeenschapsvorming in positieve zin veranderd door het tijdelijke noodgedwongen online ontmoeten? Welke digitale praktijken van gemeenschapsvorming uit de coronaperiode houden ook nu nog stand in jouw organisatie? Welke nieuwe praktijken zette jij op toen fysiek verenigen weer kon? Welke toekomstpistes zie je voor digitale gemeenschapsvorming? Wat wil je koesteren en versterken? 

Wat mag je verwachten?

Een lerend netwerk waarin je met collega’s uit andere sociaal-culturele organisaties ervaringen over online gemeenschapsvormende praktijken deelt. We starten live op om met elkaar kennis te maken en ervaringen te delen. We zetten het lerend netwerk online verder. 

Uitwisseling, kritische reflectie en cocreatie staan centraal. Je draagt bij tot kennisontwikkeling als deel van een praktijkgemeenschap.  

Wat neem je mee naar huis?

Binnen de praktijkgemeenschap creëer je deelbare inzichten en formats voor het bredere werkveld. Samen met de andere deelnemers ontwikkel je een bredere blik op het spectrum van online gemeenschapsvormende praktijken. Jullie verkennen de sterktes en kansen van digitale gemeenschapsvormende praktijken. Jullie wisselen uit over de toepasbaarheid van deze praktijken binnen verschillende organisatiesettings en voor diverse doelgroepen.  

Voor wie?

Je hebt ervaring met digitale praktijken van gemeenschapsvorming. Je kijkt ernaar uit om je ervaringen te delen, erover te reflecteren en ze te borgen voor het bredere werkveld.  

Praktisch

 • Op donderdag 7 september komen we samen van 9u30 tot 16u30 in het Ellipsgebouw in Brussel.
 • Op donderdag 21 september, donderdag 19 oktober en donderdag 23 november zien we elkaar online van 10 u. tot 12 u.  
 • De deelnameprijs bedraagt 140 euro.
 • Het maximum aantal deelnemers is 8. 
 • Houdt iets jouw inschrijving tegen, we helpen je graag verder.
 • De begeleiding is in handen van Zita De Pauw. Haar kan je contacteren voor meer informatie.


Inschrijven
€140,00Ik ben rolstoelgebruiker
Ik ben doof
Ik ben slechtziend
Ik breng een begeleider/tolk mee
Ik breng een hulphond mee


Digitaal, Sociaal-cultureel werken

Praktisch

4 bijeenkomsten

 1.   Ellipsgebouw
    7 september 2023
    9:30 tot 16:30
 2.   Online
    21 september 2023
    10:00 tot 12:00
 3.   Online
    19 oktober 2023
    10:00 tot 12:00
 4.   Online
    23 november 2023
    10:00 tot 12:00

Locatie

Ellipsgebouw
Koning Albert II laan 35
Brussel
Zita De Pauw

Zita De Pauw


Inschrijven


€140,00

Ik ben rolstoelgebruiker
Ik ben doof
Ik ben slechtziend
Ik breng een begeleider/tolk mee
Ik breng een hulphond mee

Scroll naar top