vrijdag 16 september 2022 , vrijdag 14 oktober, vrijdag 18 november en vrijdag 16 december 09:30 tot 16:30

sep
16

Lerend netwerk ‘Online gemeenschapsvorming’

Digitaal, Sociaal-cultureel werken

vrijdag 16 september 2022 , vrijdag 14 oktober, vrijdag 18 november en vrijdag 16 december 09:30 tot 16:30

Tijdens de coronaperiode en zeker tijdens de lockdowns was fysiek verenigen in groep niet mogelijk. En dat terwijl samenkomen één van de fundamenten van gemeenschapsvorming is. Sociaal-cultureel werkers ontwikkelden in sneltempo alternatieve, coronaproof verenigingsmogelijkheden. Denk maar aan praktijken als de belcirkels, stoepbezoeken, receptendialogen, wandelgesprekken enz. Meestal kleinschalig en vaak buiten. Online verenigen bleek een uitdaging. Anders dan online leren, zagen veel leden, deelnemers en vrijwilligers het online gegeven als iets kunstmatigs bij verenigen. Er waren wel de apérobabbels, online quizen en koffiebreaks. Maar die praktijken bleven eerder beperkt. Anders dan online leren, dat ondertussen een vaste waarde is geworden in heel wat organisaties, lijkt online verenigen geen blijver.

Of vergissen we ons? Bedrijven investeren volop in een nieuw soort internet dat andersoortige sociale ervaringen biedt (bv. Metaverse van Facebook Incorporated). Is de kijk van sociaal-culturele werkers op gemeenschapsvorming ook in positieve zin veranderd door het tijdelijke noodgedwongen online ontmoeten? Welke online praktijken van gemeenschapsvorming willen we koesteren en versterken? Welke toekomstpistes zien we?

Wat mag je verwachten?

Een lerend netwerk waarin je ervaringen over online gemeenschapsvormende praktijken kunt delen met collega’s uit andere sociaal-culturele organisaties. Uitwisseling, kritische reflectie en cocreatie staan centraal. We starten live op om met elkaar kennis te maken en ervaringen te delen. We zetten het lerend netwerk online verder en experimenteren met digitale praktijken.

Wat neem je mee naar huis?

Een bredere blik op online gemeenschapsvorming. Een evaluatie van bestaande digitale praktijken van gemeenschapsvorming. Concrete ideeën en pistes om in jouw organisatie verder te experimenteren met online gemeenschapsvormende praktijken. En misschien ontwikkel je in het lerend netwerk wel nieuwe praktijken?

Voor wie?

Je hebt ervaring met online verenigingspraktijken. Je kijkt ernaar uit om je ervaringen en vragen te delen. Je wilt samen met anderen bestaande praktijken versterken of er nieuwe ontwikkelen. Maximum 8 deelnemers.

Praktisch

Weldra vind je hier alle praktische informatie en kan je je ook inschrijven.

Wil je snel op de hoogte zijn? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en vink zeker het thema ‘sociaal-cultureel werken’ aan. Je ontvangt een mail zodra we de inschrijvingen voor deze vorming starten.

Ellipsgebouw
sep
16

Plaats: Brussel, Ellipsgebouw
Gie Van den Eeckhaut

Gie Van den Eeckhaut

Ellipsgebouw
sep
16

Plaats: Brussel, Ellipsgebouw


Scroll naar top