jan
20

Praktijkverkenning ‘Wonen in beweging’

Je organisatie neemt de maatschappelijke bewegingsfunctie op (of wil deze graag opnemen) en jij wil deze functie in jouw praktijk centraal stellen. Tijdens deze praktijkverkenning ervaar je maatschappelijk bewegen of politiseren als de uitdaging om drempels in de leefwereld van mensen niet alleen te herleiden tot een individuele of private zaak, maar te verheffen tot een publieke zaak.

SAAMO Antwerpen creëert maatschappelijke beweging rond de uitsluitingsmechanismen die spelen op de woonmarkt. Wonen is immers een grondrecht. Helaas wijst de praktijk uit dat voor veel mensen dit grondrecht niet of onvolledig wordt ingevuld.

SAAMO ontwikkelt modellen om die praktijk te veranderen en zo de woonnood bij Antwerpse huurders te verlichtten. Tegelijkertijd roepen ze beleidsmakers ter verantwoording en voeren ze campagne. Opbouwwerkers van SAAMO Antwerpen vertellen jou hoe ze de combinatie van hulp in de leefwereld en politiseren in de systeemwereld aanpakken.

Wat mag je verwachten?

Samen met een groepje andere praktijkwerkers verzamelen we bij buurthuis Borgerbaan. Daar maken we kennis met de woonmodellen en -campagnes van SAAMO Antwerpen.

  • In Wonen met Kansen vinden mensen met een acute woonnood tijdelijk en op een sociaal verantwoorde manier huisvesting in sociale woningen die leegstaan in afwachting van sloop of renovatie.
  • Het model Collectief Goed werd ontwikkeld bij SAAMO, maar bestaat ondertussen verder als een erkende coöperatieve vennootschap. Collectief Goed verwerft, renoveert en verhuurt leegstaande huizen, ten behoeve van grote gezinnen met een klein budget.
  • Met Woonzaak startte in 2019 een juridische en maatschappelijke campagne om de wooncrisis aan te klagen en zichtbaar te maken.

In de namiddag kijken we vanuit de tool ‘Je praktijk beschrijven vanuit de functies’ naar de werking van SAAMO Antwerpen én naar jullie eigen praktijken. We onderzoeken verschillende visies op maatschappelijke beweging.

Wat neem je mee naar huis?

Na deze dag voel jij je geïnspireerd om processen voor maatschappelijke beweging ten volle in te zetten in je eigen praktijk. Je bent een praktijkervaring rijker en ging ook in gesprek met andere praktijkwerkers.

Voor wie?

  • Je gaat als praktijkmedewerker zelf aan de slag met de maatschappelijke bewegingsfunctie.
  • Je bent nieuw in je organisatie of deze sector of hebt al enige ervaring, maar bent blijvend op zoek naar inspiratie.

Praktisch

  • De vorming vindt plaats op vrijdag 20 januari van 10 tot 16 uur in buurthuis SAAMO Borgerbaan (Turnhoutsebaan 236, 2140 Antwerpen).Het buurthuis bevindt zich op 25 minuten wandelafstand van het station Antwerpen Centraal. Of neem Tram 24 (richting Silsburg) tot aan halte Drink.
  • Het maximum aantal deelnemers is 12.
  • Deelnemen kost 90 euro.
  • Contacteer Silke Jaminé voor meer informatie.


Inschrijven
€90,00Ik ben rolstoelgebruiker
Ik ben doof
Ik ben slechtziend
Ik breng een begeleider/tolk mee
Ik breng een hulphond mee


Sociaal-cultureel werken

Praktisch

  Buurthuis SAAMO Borgerbaan
  20 januari 2023
  10:00 tot 16:00

Locatie

Buurthuis SAAMO Borgerbaan
Turnhoutsebaan 236
Borgerhout
Silke Jaminé

Silke Jaminé


Inschrijven


€90,00

Ik ben rolstoelgebruiker
Ik ben doof
Ik ben slechtziend
Ik breng een begeleider/tolk mee
Ik breng een hulphond mee

Scroll naar top