sep
6

Train the trainer ‘Politiserend handelen’

Politiserend handelen is een krachtige en specifieke manier om je politieke opdracht als sociaal werker vorm te geven. Vertrekkend vanuit de normatieve grondslag van het sociaal werk draag je zo bij aan het publieke meningsverschil over hoe we de samenleving inrichten.

Maar hoe doe je dit dan? Voor het actieplan Sterk Sociaal Werk werkte Socius in samenwerking met praktijkwerkers en opleiders een handelingskader voor politisering in het sociaal werk uit. Dat kader vond zijn neerslag in het boek ‘Publiek gaan! Politiserend handelen in het sociaal werk’.  Met dit handelingskader willen we praktijkwerkers, leidinggevenden, bestuursleden versterken in hun politiserend handelen. Het doet werkers stilstaan bij maatschappelijke kwesties, doet nadenken over al dan niet publiek gaan, helpt in het bepalen van een politiserende strategie en het uitwerken van je praktijk.

Werk jij in een steunpunt, koepel, federatie, … of ondersteunende organisatie? Wil je in jouw sector een opleidingsaanbod realiseren of professionals impulsen geven ter versterking van hun politiserend handelen?  Dan ben je van harte welkom op deze ‘train the trainer’.

Wat neem je mee naar huis?

 • Je hebt inzicht in de verschillende invullingen van politiserend werken.
 • Je hebt zicht op de verschillende toepassingsmogelijkheden van het handelingskader.
 • Je kan nadien het handelingskader toepassen binnen de sector van het sociaal werk waarin je actief bent.
 • Je maakt kennis met het materiaal (inspirerende praktijken, andere publicaties, …) waarmee je je opleidingsaanbod voor jouw sector verder kan uitwerken.

Voor wie?

 • (Praktijk)lectoren sociaal werk van hogescholen
 • Al wie ondersteuning geeft aan verdere professionalisering van beroepskrachten in sectoren van het sociaal werk: sectorale steunpunten, koepels, sectorfederaties, vormingsmedewerkers van mutualiteiten, vakbonden, werkgeversfederaties, …

Praktisch

 • De sessie vindt plaats op dinsdag 6 september van 9u30 tot 16u bij het Netwerk tegen Armoede (Vooruitgangstraat 323, 6 in Brussel).
 • De begeleiding is in handen van Bart Van Bouchaute (Artveldehogeschool) en Nele Vanderhulst (Socius).
 • We vragen je om gelijktijdig met je inschrijving dit intakeformulier in te vullen. Zo kunnen we de sessie nog beter op jouw maat aanbieden.
 • De deelnameprijs bedraagt 35 euro (inclusief het boek ‘Publiek gaan! Politiserend handelen in het sociaal werk’).
 • Wil je graag met het handelingskader aan de slag in jouw sector, maar kan je je niet vrijmaken? Neem dan contact op met Nele Vanderhulst. Bij haar kan je sowieso terecht voor alle informatie.


Inschrijven

Deze activiteit is volzet. Neem contact op met de verantwoordelijke (zie hieronder) voor meer informatie.

Politiserend werken, Sociaal-cultureel werken

Praktisch

  Netwerk tegen Armoede
  6 september 2022
  9:30 tot 16:00

Locatie

Netwerk tegen Armoede
Vooruitgangstraat 223
Brussel
Nele Vanderhulst

Nele Vanderhulst


Inschrijven

Deze activiteit is volzet. Neem contact op met de verantwoordelijke (zie hieronder) voor meer informatie.

Scroll naar top