dec
15

Training ‘Democratische processen in vrijwilligersgroepen’

In vrijwilligersgroepen werken mensen samen aan een positief veranderverhaal: een warme buurt, het blootleggen en aanpakken van de structurele oorzaken van armoede, consuminderen, interculturele dialoog enz. Dat werken aan maatschappelijke verandering vertrekt van een betrokkenheid op iets dat vrijwilligers overstijgt, dat hen beklijft. Als vrijwilligersgroep schrijven aan een veranderverhaal roept heel wat vragen, overwegingen én keuzes op. Welke praktijken en actiemodellen zetten we in? Met wie werken we samen? Hoe communiceren we? Wanneer geven we groen licht en waar liggen voor ons de rode lijnen? Samenwerken aan maatschappelijke verandering verloopt in groepen niet zonder slag of stoot. Vanuit een grote betrokkenheid bestaan immers uiteenlopende visies, dominante en stille stemmen, onderhuidse vooronderstellingen en gevoelens.

Als sociaal-culturele werker speel je een belangrijke rol in het mogelijk maken van inclusieve besluitvorming in vrijwilligersgroepen. Je bent een democratische professional. Je zorgt ervoor dat alle stemmen ruimte krijgen. Je neemt zelf geen voorafgenomen standpunt in maar laat verschillende visies aan bod komen. Je laat vrijwilligers kritisch en constructief kijken naar diverse invalshoeken. Je begeleidt hen om samen tot een gedragen besluit te komen.

Wat mag je verwachten?

Je maakt ervaringsgericht kennis met inclusieve besluitvormingsprocessen in groepen. Hoe zorg je ervoor dat verschillende visies en ideeën aan bod komen en dat de uitkomst gedragen wordt? Hoe neem je basisdemocratische beslissingen? Je leert hoe je deze processen in groepen faciliteert.

Wat neem je mee naar huis?

Je maakt kennis met de elementen die bijdragen aan het basisdemocratische functioneren van vrijwilligersgroepen. Je oefent in werkvormen om inclusieve besluitvormingsprocessen te ondersteunen. Je reflecteert over een aantal vragen die jouw praktijk als democratische professional voeden.

Voor wie?

Je doet basiswerk met vrijwilligersgroepen en hebt basiservaring als facilitator.

Praktisch

Twee begeleiders van Tractie, het trainerscollectief van Vredesactie, leiden de training in goede banen.

Let op: vanaf 1 augustus zijn we gevestigd in het Ellipsgebouw (Koning Albert II laan 35 in Brussel). De sessie vindt daar plaats in lokaal 2.B.112.

Weldra vind je hier alle verdere praktische informatie en kan je je ook inschrijven.

Wil je snel op de hoogte zijn? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en vink zeker het thema ‘vrijwillige inzet’ aan. Je ontvangt een mail zodra we de inschrijvingen voor deze vorming starten.


Vrijwillige inzet

Praktisch

  Ellipsgebouw
  15 december 2022
  9:30 tot 16:30

Locatie

Ellipsgebouw
Koning Albert II laan 35
Brussel
Nele Vanderhulst

Nele Vanderhulst


Scroll naar top