jan
23

Training en intervisie ‘Interculturele praktijken op een kruispunt’

Je staat als sociaal-cultureel werker met twee voeten in de praktijk waarin je werkt met mensen, groepen en gemeenschappen. Die praktijken zijn vandaag gekleurd door een superdiverse samenleving. Je weet dat je met je werk mensen wil samenbrengen, groepen wil versterken en de uitsluiting van specifieke gemeenschappen wil tegengaan. In jouw dagelijkse werk sta je in de uitvoering van die ambities voor een aantal vragen of uitdagingen: hoe slaag ik erin mensen te verbinden over verschillen heen? Hoe maak ik een sterke groep van oude en vertrouwde deelnemers en nieuwe geïnteresseerden? Hoe verduurzaam ik die ene praktijk waarin ik wel nieuwe gemeenschappen kon bereiken? …

Tijdens deze training helpen we jouw praktijk een stap verder door uitwisseling met collega-praktijkwerkers en wat theoretische ruggensteun. De focus van de training en intervisie ligt dan ook op uitwisseling en intervisie op jullie eigen casussen.

Wat mag je verwachten?

 • De eerste livedag gaan we aan de slag met het kruispuntdenken en op andere kaders die je helpen je praktijk te plaatsen in een superdiverse samenleving.
 • Je krijgt veel praktijkvoorbeelden en we geven ruimte aan uitwisseling. We besteden bijzondere aandacht aan goede manieren om samen te werken met groepen en gemeenschappen.
 • Je gaat met de opdrachten van die dag zelf aan de slag in je organisatie. Om jullie hierbij te begeleiden komen we tussendoor in kleine groepjes online samen.
 • De resultaten en de stappen die jullie al zetten leggen we naast elkaar op de tweede livedag. Dan gaan we op enkele casussen dieper in aan de hand van intervisie-oefeningen.

Wat neem je mee naar huis?

 • Je staat na deze dag een stukje sterker in de groepen en gemeenschappen waarmee je werkt. Je weet hoe je hierin ruimte kan maken voor verschil en verbinding.
 • Je ziet nieuwe wegen en partners voor zinvolle samenwerking.
 • Samen met collega’s onderzoek je concrete antwoorden op een aantal kwesties waar je tegenaan loopt in het werken in een superdiverse samenleving.
 • Je neemt een kader mee dat je ruimer kan helpen de context waarin je werkt te analyseren.

Voor wie?

Je bent als sociaal-cultureel werker aan de slag. Je bent nieuw in deze functie of hebt al veel ervaring.

Praktisch

De training en intervisie gaan door op maandag 23 januari 2023 en maandag 19 juni 2023, tussendoor komen we in online groepjes samen.

Wens je deel te nemen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en kies voor het thema ‘Diversiteit’ dan ontvang je een bericht zodra we de inschrijvingen starten.


Diversiteit

Praktisch

2 bijeenkomsten

 1.   Hendrik Consciencegebouw
    23 januari 2023
    9:30 tot 16:30
 2.   Graaf de Ferrarisgebouw
    19 juni 2023
    9:30 tot 16:30

Locatie

Hendrik Consciencegebouw
Koning Albert II Laan 15
Brussel
Silke Jaminé

Silke Jaminé


Scroll naar top