okt
5

Traject ‘Politiserend handelen in het sociaal-cultureel werk’

Als sociaal-cultureel werker word je dagelijks geconfronteerd met ongelijkheden en uitsluitingsmechanismen in de samenleving. Je stelt waarden, normen, opvattingen en instituties in vraag en voedt en voert de publieke dialoog hierover. Zo werk je aan maatschappelijke verandering. In dit vormingstraject onderzoeken we samen op welke manier je je als werker op deze kwesties kan betrekken en hoe je deze kwesties publiek kan maken. Want het opzoeken van het publieke meningsverschil is cruciaal in een vitale democratie.

Je krijgt zicht op het onderscheid tussen de politieke opdracht van het sociaal-cultureel werk en politiserend handelen. Je maakt kennis met een aantal spanningsvelden en dilemma’s waartoe je je als sociaal-cultureel werker moet verhouden.

Het boek Publiek Gaan. Politiserend handelen in het sociaal werk vormt de kennisbasis van dit vormingstraject. In de schoot van het platform Sterk Sociaal Werk ontwikkelde Socius in samenwerking met praktijkwerkers en opleiders een handelingskader politiserend werken. Kenmerkend voor politiserend handelen is het ontwikkelen van praktijken die bijdragen aan het publieke meningsverschil over hoe de samenleving kan georganiseerd worden.

Wat mag je verwachten?

Dag 1 (5 oktober 2022) gaan we dieper in op de vele invullingen van politiserend werken en het handelingskader van politiserend werken. We verfijnen de kwestie die jij publiek wil maken.

Op de tweede dag (9 november 2022) verkennen we hoe strategisch actievoeren je kan helpen om jouw thema op de publieke en politieke agenda te zetten en verandering af te dwingen. Wat kan ons helpen om een campagne strategisch op te bouwen? Welke rol kan actievoeren daarin spelen? Welke soorten acties zijn er? Waar let je op bij het organiseren van acties? We wisselen kennis en ervaringen uit en gaan aan de slag met campagnestrategie, boodschap en verhaal, doelwit,… Voor deze dag werken we samen met Tractie, het trainerscollectief van Vredesactie.

De laatste dag (7 december) besteden we extra aandacht aan prefiguratieve praktijken en coalitievorming als hefboom voor politisering. Je werkt bovendien door op jouw kwestie en gaat naar huis met verschillende scenario’s voor jouw politiserende praktijk.

Wat neem je mee naar huis?

  • Je bent je bewust van een aantal spanningsvelden met betrekking tot politisering en kan je ertoe verhouden.
  • Je kan een kwestie op verschillende manieren benaderen en weet hoe je ze kan uitdiepen.
  • Je hebt jouw handelingsmogelijkheden voor politiserend werken uitgebreid.
  • Je hebt zicht op de verschillende strategieën van politisering.

Voor wie?

Sociaal-cultureel werkers met ervaring in politiserende praktijken en die hun eigen handelen willen verdiepen en hun handelingsmogelijkheden willen uitbreiden.

Praktisch

 • De sessies vinden plaats op woensdag 5 oktober, woensdag 9 november en woensdag 7 december, telkens van 9.30 u. tot  16.30 u. in lokaal 2.B.111 van het Ellipsgebouw (Koning Albert II laan 35 in Brussel).
 • Het maximum aantal deelnemers is 12.
 • De deelnameprijs bedraagt 270 euro (incl. het boek Publiek Gaan. Politiserend handelen in het sociaal werk).
 • De begeleiding is in handen van Nele Vanderhulst. Haar kan je contacteren voor meer info.


Inschrijven
€270,00standaard
veggie


Ik ben rolstoelgebruiker
Ik ben doof
Ik ben slechtziend
Ik breng een begeleider/tolk mee
Ik breng een hulphond mee


Politiserend werken, Sociaal-cultureel werken

Praktisch

3 bijeenkomsten

 1.   Ellipsgebouw
    5 oktober 2022
    9:30 tot 16:30
 2.   Ellipsgebouw
    9 november 2022
    9:30 tot 16:30
 3.   Ellipsgebouw
    7 december 2022
    9:30 tot 16:30

Locatie

Ellipsgebouw
Koning Albert II laan 35
Brussel
Nele Vanderhulst

Nele Vanderhulst


Inschrijven


€270,00

standaard
veggie

Ik ben rolstoelgebruiker
Ik ben doof
Ik ben slechtziend
Ik breng een begeleider/tolk mee
Ik breng een hulphond mee

Scroll naar top