feb
21

Vorming ‘Burgerinitiatieven versterken vanuit partnerschap’

De jongste jaren dient zich een nieuwe golf van burgerinitiatieven aan. Burgers organiseren zich op eigen kracht en van onderuit. Heel wat trekkers gaan op zoek naar manieren en mensen om hun initiatief sterker te maken. Ze zijn eerder op zoek naar samenwerking dan naar ondersteuning. Deze driedaagse vorming geeft je handvatten om in partnerschap ondersteunend te zijn voor burgerinitiatieven.

Wat mag je verwachten?

We reiken theoretische inzichten en kaders aan en maken maximaal gebruik van de aanwezige expertise in de groep èn in het werkveld. Je wordt zelf aan het werk gezet en formuleert in interactie met de andere deelnemers uitdagingen, tips and tricks. We gaan ook samen op pad om live enkele commonsinitiatieven te bezoeken en onderzoeken.

De eerste dag  (21 februari) maak je kennis met de wondere wereld van burgerinitiatieven en burgerparticipatie. Je gaat bovendien na op welke manier jij en je organisatie je kunnen verhouden tot burgerinitiatieven en hun noden en behoeften.

De tweede dag (13 maart) trekken we er op uit met Commons Lab: we bezoeken een aantal commonsinitiatieven en combineren dit met een workshop rond commonsprincipes. Dit jaar verkennen we Kortrijk.

Op de derde en laatste vormingsdag (24 april) ga jij na hoe je prille burgerinitiatieven kan versterken. We hebben specifiek aandacht voor issues zoals zakelijk-financiële worstelingen, het vormgeven van een startende organisatie, netwerking, …

Wat neem je mee naar huis?

 • Je hebt inzicht in wat burgerinitiatieven zijn, welke trekkers je kan onderscheiden, met welke bril je zelf kijkt naar burgerinitiatieven, waar het verschil ligt in burgerinitiatieven en initiatieven om burgers te betrekken.
 • Je beschikt over een arsenaal aan handelingsmogelijkheden ter ondersteuning van burgerinitiatieven. Je vertrekt vanuit de noden en behoeften van burgerinitiatieven zelf en kan inschatten op welke terreinen een partnerschap wenselijk en een meerwaarde is voor de burgerinitiatieven in kwestie.
 • Je maakt kennis met een specifieke vorm van burgerinitiatief, namelijk commons en leert tools kennen die commons kunnen helpen zich verder te ontwikkelen.
 • Je hebt inzicht in verschillende rechtsvormen die groepen van burgers kunnen aannemen naargelang hun ambities en verwachtingen. Je weet naar welke organisaties je burgerinitiatieven kan doorverwijzen.
 • Je kan burgerinitiatieven versterken in hoe ze hun draagvlak kunnen vergroten.

Voor wie?

Sociaal-cultureel werkers, professionals uit andere domeinen die willen samenwerken en ondersteunend willen zijn voor burgerinitiatieven.

Praktisch

 • De vorming vindt plaats op woensdag 21 februari (Ellipsgebouw –  lokaal 2.B.108), woensdag 13 maart (Ellipsgebouw –  lokaal 2.B.108) en woensdag 24 april (Herman Teirlinckgebouw – lokaal 01.17), telkens van 9.30 u. tot 16.30 u.
 • Het aantal plaatsen is beperkt tot 15.
 • Weldra vind je hier alle verdere praktische informatie en kan je je ook inschrijven.
 • Wens je deel te nemen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en kies voor het thema ‘Burgerinitiatief’ dan ontvang je een bericht zodra we de inschrijvingen starten.


Burgerinitiatief

Praktisch

3 bijeenkomsten

 1.   Ellipsgebouw
    21 februari 2024
    9:30 tot 16:30
 2.   Ellipsgebouw
    13 maart 2024
    9:30 tot 16:30
 3.   Herman Teirlinckgebouw
    24 april 2024
    9:30 tot 16:30

Locatie

Ellipsgebouw
Koning Albert II laan 35
Brussel
Nele Vanderhulst

Nele Vanderhulst


Scroll to Top