Als sociaal-cultureel werker ben je professioneel bezig. Je denkt na over wat je doet en hoe je dat doet. Je leest de context, luistert naar je doelgroep, bepaalt doelen, kiest een aanpak en volgt de voortgang op. Jouw praktijken volgen een logica.
Die logica helder op papier neerpennen werkt op minstens vier manieren:
- het geeft je een scherper inzicht in je eigen praktijk;
- het laat je toe om samen met collega’s, partners en deelnemers verder na te denken over je praktijk;
- een goed beschreven praktijk laat zich achteraf makkelijker evalueren;
- en jij of je collega’s putten er inspiratie uit bij het opzetten van nieuwe praktijken.
Al doende leren
Tijdens deze tweedaagse vorming leer je hoe je jouw eigen praktijk op een heldere en leesbare manier kan neerschrijven. We maken kennis met een aantal modellen die daarbij kunnen helpen, krijgen tips en tricks aangereikt van een ervaren schrijver uit onze eigen sector en duiken in bestaande praktijkbeschrijvingen om te leren wat werkt, wat beter kan.
‘Al doende leren’ werkt, dat is één van de vooronderstellingen van deze vorming. Tijdens de vorming beschrijf je ook een eigen praktijk. Niet zomaar, maar om ze op te nemen in de media van je eigen organisatie en die van Socius. We eindigen de eerste vormingsdag met een ontwerp voor een eigen praktijkbeschrijving.
Daarna werk je op je eigen werkplek jouw praktijkbeschrijving verder uit. Je kan vanop je eigen werkplek online feedback vragen aan de andere deelnemers en de begeleider van de vorming. Hou er rekening mee dat je de vorming alleen succesvol ( = een eigen praktijk uitschrijven) kan doorlopen als je tussen 28 september en 26 oktober voldoende tijd inplant om te schrijven.
Op vrijdag 26 oktober komen we terug samen om onze praktijkbeschrijvingen te delen en af te werken. Delen doen we daarna ook via de media van je eigen organisatie en via de media van Socius (blog, jaarlijks Socius magazine,…).
Praktisch
- De bijeenkomsten vinden plaats bij Socius (zaal Hergé – Sainctelettesquare 19 in Brussel) op vrijdag 28 september van 9u30 tot 16u30 en vrijdag 26 oktober van 9u30 tot 12u30.
- De deelnameprijs bedraagt 100 euro (lunch op vrijdag 28 september en online ondersteuning tussen de twee vormingsdagen inbegrepen). Onze deelnameprijs mag geen belemmering vormen voor stakeholders om te participeren aan onze initiatieven. Indien dit wel zo is vragen we je met ons contact op te nemen zodat we in overleg je deelname toch kunnen realiseren.
- Contacteer Marc Jans voor meer informatie.
Plaats: Brussel, Socius – Kaaitheater
Inschrijven
Deze activiteit is volzet. Neem contact op met de verantwoordelijke (zie hieronder) voor meer informatie.