sep
30

Vorming ‘Omgaan met polarisering in je groep’


volzet

Je gaat als sociaal-cultureel werker regelmatig aan de slag met groepen (vrijwilligers, cursisten, deelnemers aan een workshop, lezing of vorming, …). Hoewel deze deelnemers minsten hun interesse in jouw aanbod delen, zijn er ook veel onderlinge verschillen.

Mensen denken in verschillen. Ze voeden debatten. Polarisering wordt echter een probleem wanneer het de dynamiek in je groep blokkeert. In jouw groep wordt er niet meer geluisterd, draait iedere discussie om verschillen en niet om de inhoud. Zo legt polarisering het hele proces stil.

Hoe geef je als sociaal-cultureel werker verschillende stemmen in je groep een plek, maar ontwikkel je ook een gemeenschappelijk verhaal? Hoe ga je niet voorbij aan de vraag van deelnemers, maar hou je ook oog voor de gedeelde inhoud? Hoe zet appreciatie voor het verschil een dam op tegen polarisatie?

Wat mag je verwachten?

In voorbereiding op deze vormingsdag bezorgen we je twee screencasts. Daarin maak je kennis met kaders uit de groepsdynamica en met concepten die je helpen polarisatie in groepen te herkennen en te benoemen.

Op de dag zelf beginnen we onze uitwisseling met jullie vragen en bouwen we zo verder op deze kaders. We komen tot strategieën die je in de praktijk kunnen inzetten om te reageren op polarisering binnen de groepen en gemeenschappen waarmee je werkt.

In de namiddag werken we in twee kleinere groepen. We passen in een intervisie de aangeleerde kaders toe op jullie eigen casussen.

Wat neem je mee naar huis?

Je staat na deze dag een stukje sterker in de groepen en gemeenschappen waarmee je werkt. Je weet hoe je hierin ruimte kan maken voor verschil en hoe je een gezonde kritische dynamiek kan onderscheiden van blokkerende polarisering.

Je ziet manieren om met de geblokkeerde dynamieken in jouw groepen of gemeenschappen aan de slag te gaan. Je hebt hierover met andere deelnemers praktisch kunnen uitwisselen.

Voor wie?

  • Je begeleidt als sociaal-cultureel werker regelmatig groepen en gemeenschappen.
  • Je bent nieuw in deze functie of hebt al veel ervaring.
  • Je bent op zoek naar houvast voor situaties waarin polarisering de dynamiek van je groep blokkeert.

Praktisch

  • Deze vorming vindt plaats op vrijdag 30 september van 9u30 tot 16u30 in lokaal 2.B.111 van  het Ellipsgebouw (Koning Albert II laan 35 in Brussel).
  • De kostprijs bedraagt 70 euro.
  • Het maximumaantal deelnemers is 18.
  • De begeleiding is in handen van Silke Jaminé en Gie Van den Eeckhaut. Contacteer Silke Jaminé voor meer informatie.


Inschrijven

Deze activiteit is volzet. Neem contact op met de verantwoordelijke (zie hieronder) voor meer informatie.

Sociaal-cultureel werken

Praktisch

  Ellipsgebouw
  30 september 2022
  9:30 tot 16:30

Locatie

Ellipsgebouw
Koning Albert II laan 35
Brussel
Silke Jaminé

Silke Jaminé


Inschrijven

Deze activiteit is volzet. Neem contact op met de verantwoordelijke (zie hieronder) voor meer informatie.

Scroll naar top