donderdag 15 september 2022 , donderdag 20 oktober, dinsdag 22 november en 26 januari 09:30 tot 16:30

sep
15

Workshop ‘Nieuwe verenigingspraktijken’

Organisatiebeleid, Vrijwillige inzet

donderdag 15 september 2022 , donderdag 20 oktober, dinsdag 22 november en 26 januari 09:30 tot 16:30

Jouw organisatie verenigt leden en vrijwilligers in lokale afdelingen en wil ook minder gebonden burgers met een straf idee ondersteunen? Jouw organisatie doet beroep op een pool van flexibele campagnevrijwilligers en wil de achterban meer inhoudelijk betrekken? Jouw organisatie begeleidt tijdelijke cursusgroepen en wil de sociale contacten tussen deelnemers verduurzamen? …

Broed jij ook op een idee om mensen te verenigen op een manier die voor jouw organisatie ongezien is? Niet als een doel (mensen samenbrengen) maar als een middel (tot maatschappelijke verandering).

Wat mag je verwachten?

De eerste dag staat in het teken van verbeelden en verbreden. Via brainstorming, pitching en mindmapping verzamel je materiaal om jouw idee voor een verenigingspraktijk uit te werken. Op de tweede dag stel je je verder uitgewerkte concept voor aan de groep. Via de input die je krijgt, verdiep en verscherp je jouw verenigingspraktijk. Tijdens de derde dag werk je aan plannen van handeling en aanpak via prototyping, netwerkmapping, tijdslijnen enz.

Twee maanden na de laatste bijeenkomst ben je welkom op een online terugkommoment. Waar staan jij en de andere deelnemers met het ‘verkoopbaar’ maken van het ooit embryonale idee? Wat loopt er vlot en waar bots je op? We doen beroep op de collectieve intelligentie van de groep om jou verder op pad te helpen.

Wat neem je mee naar huis?

Het is niet evident om los te komen van je eigen organisatiecultuur en gewoontes. Samen zoeken met collega’s uit andere organisaties helpt je om jouw idee voor een verenigingspraktijk scherper en bruikbaarder te maken. Je collega sociaal-cultureel werkers houden je een kritisch-positieve spiegel voor. Zo kom je tot een overtuigend verhaal dat anderen betrekt bij de uitvoering van jouw idee.

Voor wie?

Je hebt een embryonaal idee voor een verenigingspraktijk die nieuw is voor jouw organisatie. Jouw organisatie geeft je tijd en ruimte om dit idee uit te werken. Je wilt vanuit een fundamentele nieuwsgierigheid en openheid samen met collega’s uit andere organisatie zoeken en bouwen aan innovatieve verenigingspraktijken. Je engageert je om tussen de sessies in aan jouw concept te sleutelen.

Praktisch

Weldra vind je hier alle praktische informatie en kan je je ook inschrijven.

Wil je snel op de hoogte zijn? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en vink zeker het thema ‘sociaal-cultureel werken’ aan. Je ontvangt een mail zodra we de inschrijvingen voor deze vorming starten.

Ellipsgebouw
sep
15

Plaats: Brussel, Ellipsgebouw
Jozefien Godemont

Jozefien Godemont

Ellipsgebouw
sep
15

Plaats: Brussel, Ellipsgebouw


Scroll naar top