mei
29

Workshop ‘Van concreet idee naar burgerwetenschapsproject’

Burgerwetenschap biedt heel wat mogelijkheden voor het sociaal-cultureel werk. Bij burgerwetenschap voeren burgerwetenschappers – mensen die geen professionele wetenschapper zijn – wetenschappelijk onderzoek uit. Het biedt interessante perspectieven die inzetten op het realiseren van maatschappelijke veranderingen.

Er zijn al heel wat mooie projecten waarin burgers mee onderzoek doen te vinden in de sociaal-culturele sector. Zo zette Velt SOS Slaapkamer op. Met dat project wilt Velt het stof uit zoveel mogelijk Vlaamse en Nederlandse slaapkamers laten analyseren om een zicht te krijgen op hoe gezond onze slaapkamers zijn.

Sankaa vzw onderzocht discriminatie bij personen met Afrikaanse roots in België met behulp van de SenseMaker methode, een grootschalig luisteronderzoek dat meer dan 400 persoonlijke verhalen en ervaringen verzamelde. Burgerwetenschappers kregen een opleiding in gesprekstechnieken om als ‘Oren’ op pad te gaan om de verhalen te verzamelen.

Benieuwd naar hoe je zelf concreet aan de slag kan gaan met burgerwetenschap binnen jouw praktijk? Wil je zelf een (fictief of reëel) projectidee uitwerken? Dan is deze workshop iets voor jou!

Wat mag je verwachten?

In deze workshop neemt Scivil je mee om een plan voor je eigen (fictieve of echte) projectidee te ontwerpen. Het kan nuttig zijn om op voorhand het webinar ‘Burgerwetenschap en sociaal-cultureel werk’ dat Scivil vorig jaar gaf te bekijken of om er  deze blogpost op na te lezen voor meer informatie .

Wat neem je mee naar jouw praktijk?

  • Je maakt kennis met de basisprincipes van citizen science.
  • Je overweegt tijdens de oefeningen verschillende onderzoeksacties die je met burgerwetenschappers kan opzetten, hoe je het juiste doelpubliek bereikt en hoe je een divers partnerschap samenstelt en beheert.
  • We gaan dieper in op aspecten van project management en het communicatieplan.
  • Je maakt een eerste aanzet voor de planning van jouw (fictief of reëel) projectidee.

Voor wie?

Deze workshop richt zich op sociaal-cultureel werkers die burgerwetenschap in hun werking willen inzetten. Heb je al een concreet idee? Super! Nog geen concreet idee, maar wel nieuwsgierig? Dan ben je ook van harte welkom.

Praktisch

  • De workshop vindt plaats op woensdag 29 mei in het Herman Teirlinckgebouw (lokaal 01.69) van 9.30 u. tot 16.30 u.
  • Deelnemen kost 100 euro.
  • Het maximum aantal deelnemers is 16.
  • Houdt iets jouw inschrijving tegen, we helpen je graag verder.
  • De begeleiding is in handen Charlotte Hens en Jef Van Laer van Scivil. Voor vragen of voor meer informatie kan je terecht bij Marthe Jans.


Inschrijven
€100,00Ik ben rolstoelgebruiker
Ik ben doof
Ik ben slechtziend
Ik breng een begeleider/tolk mee
Ik breng een hulphond mee
Burgerinitiatief

Praktisch

  Herman Teirlinckgebouw
  29 mei 2024
  9:30 tot 16:30

Locatie

Herman Teirlinckgebouw
Havenlaan 88
Brussel
Marthe Jans

Marthe Jans


Inschrijven


€100,00

Ik ben rolstoelgebruiker
Ik ben doof
Ik ben slechtziend
Ik breng een begeleider/tolk mee
Ik breng een hulphond mee

Scroll to Top