jun
2
2023

Buurtwerk ‘t Lampeke wint prijs Armoede Uitsluiten van Welzijnszorg

Burgerinitiatief, Diversiteit, Vrijwillige inzet, Werken met groepen

Nieuws

Buurtwerk ’t Lampeke uit Leuven heeft de 24ste Prijs Armoede Uitsluiten gewonnen. Met de Prijs wil Welzijnszorg lokale initiatieven erkennen voor hun inzet om armoede te bestrijden. Dit jaar stond de uitreiking in het teken van gelijke kansen in het onderwijs. Buurtwerk ‘t Lampeke biedt een huiswerkklas voor kinderen en studiebegeleiding voor jongeren.

Buurtwerk ‘t Lampeke ontving de Prijs Armoede Uitsluiten van Welzijnszorgvoorzitter Marc Justaert en kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens. De prijs omvat een financiële steun van €20.000 om de werking te versterken.

Samenwerken

Buurtwerk ‘t Lampeke werd gekozen door de jury van Welzijnszorg door hun pioniersrol en volhardende inspanningen. Elke dag kunnen kinderen, jongeren en hun ouders bij hen terecht. Er is een huiswerkklas voor kinderen en jongeren kunnen studiebegeleiding krijgen op hun boot aan de Vaart.

Samenwerking met ouders en scholen staat centraal in hun werking. Scholen en leerkrachten zijn van groot belang voor de gezinnen. Bij Buurtwerk ‘t Lampeke merken ze echter dat scholen vaak nog te weinig kennis hebben over armoede. Door de dialoog aan te gaan, worden er bruggen gebouwd.

We maken een groot verschil voor veel kinderen en jongeren. Dat merken we wanneer we hen later weer tegenkomen. Het vertrouwen en de positieve stimulans die we hen altijd hebben gegeven, hebben velen geholpen om hun toen nog verborgen ambities waar te maken.

Karin Nelissen van Buurtwerk ‘t Lampeke

Als vereniging waar mensen in armoede het woord nemen, heeft buurtwerk ‘t Lampeke ook invloed op het beleid. Ze brengen signalen van gezinnen naar boven en werken samen aan oplossingen.

Deze resultaten zijn niet uit het niets gekomen. Het is jarenlang geduldig en doordacht hard werken geweest. Samenwerken met de mensen waar het om gaat, met mensen uit het onderwijs, lokale en Vlaamse beleidsmakers, en met vrijwilligers. Het vereist geduld maar ook grote vastberadenheid om het grote onrecht dat nog steeds aanwezig is in deze Belgische samenleving te bestrijden.

Karin Nelissen van Buurtwerk ‘t Lampeke

Tag de toekomst van de jeugd

Tijdens de uitreiking werd ook de nieuwe campagne “Tag de toekomst van de jeugd” gelanceerd. Presentatrice Frances Lefebure bezocht de vijf genomineerden om te praten over hoe zij het verschil maken voor kinderen en jongeren. Een schoolbank reisde mee naar alle organisaties. Kunstenaar Lindert Steegen maakte een meesterwerk van de bank. Wie Welzijnszorg wil steunen, kan vanaf 2 juni een tombolalotje kopen om de bank te winnen.

Buurtwerk ‘t Lampeke hoopt met het ontvangen van de Prijs Armoede Uitsluiten nog meer mensen te bereiken en te overtuigen om de strijd tegen armoede aan te gaan.


Mieke Vasseur

Mieke Vasseur

Scroll to Top