dec
5
2023

Campagne 10.000 stappen: Elke stap telt

Communicatie, Werken met groepen

Nieuws

Het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, Sport Vlaanderen, de Vlaamse Logo’s en het Departement Zorg lanceren opnieuw de campagne ‘10.000 stappen: Elke stap telt’.

Samen met lokale besturen zetten ze sinds 2021 in op meer mensen meer in beweging krijgen. Daarvoor werkten ze aan een gezonde publieke ruimte, maakten ze meer dan 350 beweegroutes, toonden ze met meer dan 8.000 signalisaties (pijlen, stickers, borden, markeringen …) wat de stapafstand is naar nuttige locaties …

Meer informatie over de voorbije jaren vind je hier.

Ze bereiden zich nu voor op het laatste campagnejaar. In 2024 worden alle steden en gemeenten aangemoedigd om beweegacties te organiseren voor hun inwoners; en dat in samenwerking met lokale verenigingen en organisaties.

10.000 stappen wandelt inclusief! Het is belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om gezond te leven, voldoende te bewegen en de publieke ruimte te gebruiken. Ze rekenen dus zeker niet alleen op de acties van traditionele sport- en vrijetijdsverenigingen, maar ook van verenigingen die maatschappelijk kwetsbare doelgroepen bereiken.

Ze vragen aan alle lokale besturen of verenigingen om hun beweegacties te registreren in de UiTdatabank met het label ‘10000 stappen’. Op die manier verschijnen alle beweegacties op de website, en maken 15 lokale besturen én 15 verenigingen kans op een mooie prijzen (geldprijzen ter waarde van 500 euro en media-aandacht).

Eén beweegactie wordt vanuit 10.000 stappen Vlaanderen georganiseerd en kant-en-klaar uitgewerkt: de grote Vlaamse stappenclash. Dat is dé actie van 2024. Van 1 mei tot en met 31 mei 2024 nemen de inwoners van verschillende Vlaamse steden en gemeenten het al stappend tegen elkaar op. De lokale besturen kunnen nog inschrijven voor die clash tot en met 31 januari 2024.

Wat kan je doen?

Beweegacties

Maak promo maken bij je verenigingen om beweegacties te organiseren in het kader van ‘10.000 stappen’, en die te registreren onder ‘10000 stappen’. Enkele tips om nog meer kans te maken op mooie prijzen:

  • Vraag om zeker in contact te gaan met het lokaal bestuur voor de organisatie en promotie van de actie. Die samenwerking kan een meerwaarde beteken voor de beweegactie (meer bereik, andere doelgroepen, taakverdeling praktische organisatie …).
  • Tracht ook kwetsbare groepen te bereiken met de beweegactie.
  • Probeer je beweegactie creatief en origineel te maken. Dat hoeft zeker niet altijd iets nieuw te zijn. Veel verenigingen zetten al beweeg- en wandelacties op omdat meer bewegen goed voor ons is, om aandacht te vragen voor hun doel, om mensen met elkaar in contact te brengen. Die bestaande beweegacties kunnen ook gecommuniceerd worden onder ‘10.000 stappen’.

Stappenclash

Vraag aan je verenigingen om leden aan te moedigen om deel te nemen aan de Vlaamse stappenclash. Dat kan via promomateriaal specifiek voor de stappenclash (te verkrijgen via het lokaal bestuur). Koepelorganisaties kunnen materiaal verspreiden naar hun lokale verenigingen/organisaties door promomateriaal aan te vragen via Gezond Leven.

Wat win je?

  • ‘10.000 stappen’ is een zeer bekend merk. Het bereik is groot. Mogelijk komen er heel wat Vlamingen voor het eerst of diepgaander in contact met je organisatie en doel.
  • Werken rond ‘10.000 stappen’ of rond meer bewegen zorgt voor een positief imago. Je zet inwoners of leden aan om meer te bewegen.
  • Lokale besturen en verenigingen maken kans op mooie geldprijzen.
  • Vlaamse promotie ter versterking van je lokale engagement (sociale media, geschreven pers, partners …).

10.000 stappen: Elke stap telt! viert elke stap die gezet wordt.

Samen met jullie enthousiaste inzet maken we van 2024 het jaar van de beweegvriendelijke vereniging.

Alvast bedankt. Meer info of vragen? Kijk zeker op de website.


Mieke Vasseur

Mieke Vasseur

Scroll to Top