mrt
10
2023

Campagne Neos: ‘Foert, ik ben oud, en dan?’

Communicatie, Diversiteit

Nieuws

Vandaag, op vrijdag 10 maart, lanceert Neos de campagne ‘Foert, ik ben oud, en dan?’. Daarmee willen ze met zoveel mogelijk mensen de wereld tonen dat oud er toe doet, en dat oud niet iets is om bang van te zijn. Dat doen ze door massaal “Foert, ik ben oud, en dan?” te zeggen, een dikke duim op te steken, een selfie te nemen en de trotste unieke reacties te delen op hun sociale mediakanalen met de hashtags #foertoudendan en #Neosvzw.

Beeldvorming van en over oud(er) zijn. Het zit nog steeds niet goed. “Het is alsof je van de ene dag op de andere niet meer meetelt”, hoor ik vaak. Leden die me vragen waarom ik als ‘jonge’ directeur wil vertoeven tussen die ‘ouwe’ mensen. Ik krijg dan een heel onbehaaglijk gevoel. Ik word dan met de beeldvorming geconfronteerd dat de ander denkt dat ik een negatief beeld over hen heb. Dat zij denken minder te zijn, of dat zij zich minder moeten voelen, omdat er bij hen een cijfer meer staat op de teller. Terwijl we allemaal weten dat leeftijd meer dan een getal is, zoals de Ierse professor Rose Anne Kenny mooi beschrijft in haar boek. Ook de verwoede pogingen van een aantal creatieve denkers – zoals chartoloog Charlotte Brys die spreekt over gouder worden, Manu Keirse over verzilvering (ipv vergrijzing) of Filip Lemaitre over The Silver Ones – hebben de beeldvorming nog niet doen keren.

Ik denk niet dat het mijden van het drieletterwoord de oplossing is. Wel geloof ik heel sterk in de wijze waarop we zelf omgaan met de beeldvorming. Als we nu eens massaal foert zouden zeggen, ik ben oud, en dan? Onze leeftijd kunnen we niet veranderen. Wel kunnen we het beeld dat we over onszelf hebben en dat anderen over ons hebben zélf bepalen.

Martin De Loose, directeur Neos vzw

Mieke Vasseur

Mieke Vasseur

Scroll to Top