jul
7
2023

Campagne ‘Puzzelen met vakantieopvang’

Communicatie, Sociaal-cultureel werken, Vrijwillige inzet

Nieuws

Deze week lanceerden Avansa Kempen, Gezinsbond, Femma Wereldvrouwen, ACV Provincie Antwerpen, AIF+ en Rebelle de campagne ‘Puzzelen met vakantieopvang’. De campagne past in een breder project ‘Tijd zat‘, dat wijst op de moeizame combinatie die mensen moeten maken tussen werk, gezin, vrije tijd en zorg.

Het project ‘Tijd zat’

Onze beschikbare vrije tijd is de voorbij decennia fel toegenomen. Onze werkweek daalde van 45 uren naar 38 uren. Toch hebben velen onder ons het gevoel dat het drukker en drukker wordt. Hoe komt dat toch? Tijd om dat nader te bekijken.

Met ‘Tijd zat’ gaan verschillende organisaties (Avansa Kempen, Gezinsbond, Femma Wereldvrouwen, ACV Provincie Antwerpen, AIF+ en Rebelle) op zoek naar antwoorden. Wat zijn de redenen van die tijdsdruk? Hoe komt het dat meer en meer mensen stress ervaren of in een burn-out belanden? Zijn we toe aan een nieuwe collectieve arbeidsduurvermindering? Of …?

De verschillende organisaties zijn er alvast van overtuigd dat het hier gaat om een gemeenschappelijk probleem. En niet dat van jou alleen. Met ‘Tijd zat’ willen ze daarom op zoek gaan naar collectieve oplossingen die ze kunnen aanbieden aan (beleids)organen. Maar ze willen ook jou niet in de kou laten staan. Ze geven jou de kans om eens na te denken over je eigen situatie. En ze geven je tips en tricks om het voor jezelf en je gezin een beetje haalbaarder te maken.

Campagne ‘De opvangpuzzel’

Zomervakantie! Hoera?

Kinderen juichen. Ouders kreunen, want kinderopvang regelen in de vakantie kan een hele uitdaging zijn. Gelukkig zijn er heel wat mogelijkheden. Toch blijft het puzzelen met eigen vakantiedagen, de tijd van de grootouders, plaatsen in de opvang en af en toe een kampje.

Ook voor lokale besturen is de opvangpuzzel een uitdaging: hoe organiseer je buitenschoolse kinderopvang. Hoe voldoe je aan de eisen van het BOA-decreet? Hoe benut je creatief de mogelijkheden en de middelen die er zijn?

Wat als beiden de handen in elkaar slaan op zoek naar oplossingen? Ouders en grootouders regelen elk jaar opnieuw kinderopvang en hebben heel wat waardevolle inzichten en ideeën. Samen sta je sterker. Met een aantal extra hoofden en handen kan je de puzzel misschien wél gelegd krijgen.

De organisaties peilden bij Kempense ouders hoe zij hun vakantieopvang regelen. Wat gaat goed en wat kan beter? De resultaten van de bevraging tonen heel wat uitdagingen, maar ook bruikbare tips en ideeën.


Mieke Vasseur

Mieke Vasseur

Scroll to Top