2
2022
Campagne Welzijnszorg: Allemaal Digitaal
Onze wereld digitaliseert razendsnel. We doen er allemaal aan mee. Je bankzaken in orde brengen, je verwarming regelen, je digicorder vanop afstand programmeren, een chatgesprekje met een hulpverlener, een afspraak met je huisarts maken, snel iets online bestellen …, het is oh zo handig. Wat is dan het probleem eigenlijk? Â Â
Het probleem is dat niet iedereen verbonden is. Wel of niet digitaal actief zijn, is geen zwart-witverhaal. Misschien kan je wel met een smartphone werken, maar heb je geen laptop. Of heb je net die bank-applicatie onder de knie maar verandert die opnieuw. We hebben dus allemaal een heel verschillend digitaal profiel.
Maar de verschillen hebben niet alleen te maken met interesse of zin om iets nieuws te leren. Ze weerspiegelen ook de bestaande ongelijkheid in onze samenleving. Zo lopen mensen met een laag inkomen een hoog risico op digitale uitsluiting.Â
Mensen met een laag inkomen lopen een hoog risico op digitale uitsluiting.
Niet iedereen heeft toegang tot digitale technologieën. Al die toestellen kosten handenvol geld en gaan maar enkele jaren mee, in het beste geval. Bovendien heb je er niks aan, zonder een goed en vaak duur internetabonnement.
Niet iedereen kan er even goed mee werken. Heb je het kunnen leren op je job of op school? Ben je opgegroeid tussen de digitale toestellen? Heb je vrienden of familie die je op weg helpen? Â Â
De verschillen in digitale toegang en vaardigheden worden vooral problematisch wanneer het ook de toegang tot diensten en zelfs sociale rechten bemoeilijkt. Bijbetalen om je bankzaken in het kantoor te doen, een premie online aanvragen, een persoon aan de lijn krijgen als er iets is misgelopen met je uitkering …
Digitale uitsluiting is het resultaat van ongelijkheid, en vergroot die ongelijkheid nog. Belangrijk: we strijden niet tégen het digitale aanbod. Digitalisering kan voor mensen in armoedesituaties voordelig zijn.
Tenminste, als de samenleving meer inzet op automatisch rechten toekennen. Als we administratieve processen vereenvoudigen, zodat er meer tijd overblijft voor dienst- en hulpverlening. Ook mensen in armoedesituaties zijn gebaat bij minder verplaatsingen en minder tijdverlies.
Wie wil, moet dus kunnen gebruik maken van digitale toepassingen. Iedereen moet de kans krijgen om verbonden te raken. Maar ook een niet-digitaal aanbod blijft nodig voor wie even niet online kan of wil.
We strijden voor digitale inclusie én voor een niet-digitaal alternatief. Digitale inclusie bereiken we door mensen toegang te geven tot internet en toestellen, en door voldoende opleidingen te voorzien zodat iedereen bijleert.
Ook de makers van applicaties en aanbieders van diensten hebben een verantwoordelijkheid. Waarom zorgen zij niet dat hun producten makkelijk te gebruiken zijn, ook door mensen die minder digitaal vaardig zijn?
We hebben het recht geconnecteerd te zijn. Maar we hebben ook het recht niet-geconnecteerd te zijn.
Zorgen dat mensen hun weg vinden in het digitale doolhof, is dus van groot belang. En zorgen dat mensen die het digitale doolhof (willen) vermijden niet achterop blijven, is minstens even belangrijk. Kortom, we hebben het recht geconnecteerd te zijn. Maar we hebben ook het recht niet-geconnecteerd te zijn. Beide zijn helemaal OK.
Met deze campagne brengt Welzijnszorg de impact van digitalisering op het leven van mensen in een armoedesituatie onder de aandacht. We willen een samenleving die iedereen betrekt: digitaal actief of niet, we laten niemand achter. Dat vraagt een inspanning van iedereen: van de overheid, van dienst- en hulpverleningsorganisaties, van het jeugdwerk, het onderwijs … En van ons als individu.
Heb jij samen met Welzijnszorg aandacht voor digitale uitsluiting? Voer jij mee actie voor gelijkheid? Ontdek hoe jij samen met Welzijnszorg campagne kan voeren:
- Je kan een inhoudelijke of fondsenwervende actie ten voordele van Welzijnszorg organiseren.
- Verdeel de gratis materialen om de campagne bekend te maken.
- Zet de campagne in de kijker.
- Doe mee met de postkaartenactie.
- Organiseer een soep op de stoep.
- Zet je benen in en zamel geld in voor mensen met armoede.
- Organiseer een armoedewandeling.
- Organiseer een armoedequiz.
- Doe mee met de Inleefweek Armoede.
- Doe mee met het Inleefatelier ‘Iedereen gelijk in de wijk’.
- …
Samen tegen digitale uitsluiting, samen tegen armoede.