Vrijdag 24 april stelde de Nationale Veiligheidsraad een reeks maatregelen voor, uitgaande van een geleidelijk stappenplan richting post-corona. Of en hoe het sociaal-cultureel werk en amateurkunsten verder kunnen, blijft voorlopig onduidelijk.
Tekst: Kristien Vermeersch (financieel-economisch netwerker bij De Federatie)
Een gefaseerde aanpak voor een diverse sector
Net zoals een aantal andere sectoren vinden we in de recente voorstellen van de Veiligheidsraad niet echt waar onze sectoren aan toe zijn. Blijven wij ‘verplicht gesloten’ (met hinderpremie) zoals de cultuurinstellingen of gaan wij ‘open’ met de bedrijven op 4 mei? Of met het onderwijs op 18 mei? Terechte vragen…
Uit een korte navraag bij het kabinet Jambon blijkt dat er – zoals verwacht – over onze sectoren nog niets gezegd werd op de Veiligheidsraad afgelopen vrijdag. Dit betekent dus ook dat onze organisaties nog niets mogen hervatten. Alleen winkels (11 mei) en bedrijven (4 mei) die niet met publiek werken, hebben al zicht op hervatting.
Uit een korte navraag bij het kabinet Jambon blijkt dat er over onze sectoren nog niets gezegd werd op de Veiligheidsraad afgelopen vrijdag. Dit betekent dus ook dat onze organisaties nog niets mogen hervatten.
Nieuws voor onze sectoren wordt eerder in de tweede helft van mei verwacht, als er bekeken wordt of en in welke mate sociale contacten opnieuw kunnen (denk bijvoorbeeld aan het idee van maximum 10 mensen). Er wordt tegen eind mei ook duidelijkheid beloofd over de jeugdkampen.
Het voorstel van De Federatie en Socius
Hoe dan ook, het is nu al duidelijk dat een algemeen geldende regel voor Cultuur niet werkbaar zal zijn. Cultuur is een huis met veel kamers, van kleine gesloten activiteiten tot grote publieksevenementen. Alleen al in onze sectoren, sociaal-cultureel werk en amateurkunsten, is er een enorme diversiteit qua activiteitsvormen. De Federatie en Socius hebben daarom een gezamenlijk voorstel geformuleerd voor een gefaseerde aanpak.
Het is de bedoeling om uit te tekenen hoe een gefaseerde heropstart mogelijk gemaakt kan worden, daarbij rekening houdend met de bezorgdheden van de sector. Het gaat dan bijvoorbeeld over kwesties als het versterken van de bereidheid van mensen om samen te komen (en daar eventueel voor te betalen), een flessenhals aan activiteiten in het najaar vermijden, organisaties helpen bij de noodzakelijke interne heroriëntering, de onzekerheid wegnemen over beslissingen in het kader van het decreet en de bijbehorende financiering ervan, enzovoort.
Onze oefening maakt duidelijk dat ook binnen onze sectoren een gefaseerde heropstart zeker mogelijk moet zijn.
We hebben geprobeerd om de activiteiten die organisaties binnen sociaal-cultureel werk en amateurkunsten organiseren in een viertal categorieën op te delen. Die categorieën kunnen dan dienen als vertrekpunt voor een gefaseerde heropstart. Het is een vingeroefening die we nog verder moeten toetsen aan de parameters en voorwaarden van de overheid en wetenschappers. Maar ze maakt wel duidelijk dat ook binnen onze sectoren een gefaseerde heropstart zeker mogelijk moet zijn.
Heropstart in 4 fasen
In grote lijnen zien de fasen er als volgt uit:
- Fase 1: een beperkte vaste groep / kortdurend samen met opgelegde strikte naleving veiligheidsmaatregelen.
- Fase 2: kwetsbare groepen + activiteiten waar grotere aantallen mensen eenmalig ‘passeren’ met opgelegde of aanbevolen strikte naleving veiligheidsmaatregelen.
- Fase 3: grote evenementen en meerdaagse verblijven voor vaste groep mensen met al dan niet op te volgen hygiënemaatregelen.
- Fase 4: zeer grote evenementen + buitenlandse reizen.
Om de heropstart in goede banen te leiden, is er nood aan duidelijke richtlijnen over de veiligheidsmaatregelen die in acht genomen moeten worden (bijvoorbeeld afstand bewaren, mondmaskers, verluchting lokalen, aantal deelnemers…). Tevens moeten er middelen ter beschikking gesteld worden van organisaties die er nood aan hebben (bijvoorbeeld mondmaskers voor organisaties die activiteiten organiseren met kwetsbare doelgroepen). En bovenal: een eenduidige communicatie over de strategie bij heropstart vanuit alle overheden (federaal, Vlaams, Brussel en lokaal).
Met een gerust hart weer aan de slag
Een handige tool die het wederzijdse vertrouwen tussen organisatie en deelnemer kan versterken en mensen kan stimuleren om opnieuw deel te nemen aan activiteiten, is een ‘coronaproof’-label. Dergelijk label kan men aan elke activiteit toekennen waarbij een aantal hygiënische maatregelen gegarandeerd zijn, zoals social distancing, de mogelijkheid tot handen wassen, beschikbare mondmaskers … Dit label kan uitgewerkt worden in samenwerking met onze sectoren, de overheid en enkele medische experts.
Een handige tool die mensen kan stimuleren om opnieuw deel te nemen aan activiteiten, is een ‘coronaproof’-label.
Een extra stimulans
Ook een bijhorende ‘Kom uit uw kot’-campagne, door de overheid gefinancierd, om mensen aan te moedigen terug deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten, vormingsactiviteiten, het sociale leven, … zou de heropstart de nodige boost kunnen geven.
Het zijn slechts enkele topics uit de heropstartvoorstellen van De Federatie en Socius. Een aantal zaken vraagt nog om verdere uitwerking. Maar we rekenen erop dat de Vlaamse Overheid hierover een uitwisseling met de sector en de nodige medische experts kan faciliteren om hierover op korte termijn de puntjes op de i te zetten.
Hoe kan Socius helpen?
Heb je nog vragen over je werking in tijden van corona? We verzamelden alle relevante informatie voor de sector. Zit het antwoord op je vraag er niet tussen? Vul het formulier in en dan behandelen we je vraag zo snel mogelijk.