apr
2
2024

Cultuursmakers en Liga Autisme Vlaanderen brengen theatervoorstelling over autisme

Diversiteit

Nieuws

Mario, morgen gadegij naar de dokter!

Naar aanleiding van Wereld Autisme Dag op 2 april kondigen Cultuursmakers vzw en Liga Autisme Vlaanderen een bijzondere theatervoorstelling over autisme aan.

Met Mario, morgen gadegij naar de dokter! geeft Mario De Koninck, beter bekend als cartoonist AAaRGh… , een unieke kijk in het leven van een getalenteerd kunstenaar.

Mario heeft autisme. Maar dat weet hij niet. Niemand weet dat. Tot zijn 31ste. Dan krijgt hij de diagnose, een jaar nadat zijn leven voorgoed veranderde. Een voorstelling met antwoorden. En humor. Is het toeval dat hij cartoonist is? Waarom krijgt hij stress van frieten? Waarom kijkt hij door het raam van hotelkamers? Wat doet hij op zijn 80ste? Waarom slaat hij bloemen kapot?

“Geweldige voorstelling. Eindelijk het verhaal verteld vanuit de invalshoek van iemand die zelf autisme heeft. Lachen en ontroering.”

Mario vertelt over de uitdagingen waarmee mensen met autisme dagelijks worden geconfronteerd en laat kennismaken met hun opmerkelijke perspectieven, talenten, sterktes en zwaktes.

Samenwerking Liga Autisme Vlaanderen en Cultuursmakers

Mario De Koninck is geen onbekende voor Cultuursmakers. In 2022 kaapte hij de prijs voor beste Vlaamse inzending weg bij de internationale cartoonwedstrijd van Cultuursmakers.

Christoph De Boeck, directeur Cultuursmakers

Sindsdien volgen we hem en zijn we bijzonder gecharmeerd door zijn werk. Toen hij ons vertelde over zijn plannen om een theatervoorstelling over autisme te maken, waren we meteen enthousiast. De missie van Cultuursmakers is immers om mensen en cultuur te verbinden en zo veel mogelijk mensen samen van cultuur te laten genieten. Daarbij hebben we altijd aandacht voor het wegwerken van mogelijke ‘barrières’ en het doorbreken van taboes. We zetten dus met plezier onze schouders mee onder dit initiatief. Net als de Liga Autisme Vlaanderen.

Tournee door Vlaanderen

De voorstelling gaat dit najaar op tournee door Vlaanderen: Mechelen, Aalst, Deinze, Oostende, Grimbergen, Peer … Bekijk het overzicht van de volledige speelkalender.

Tickets kosten 17.5 euro. Leden van Cultuursmakers betalen 15 euro per ticket.

Beelden

  • Video 1: Interview door Griet Janssens met Mario De Koninck op Planningsdag Cultuursmakers
  • Video 2: Fragment ‘huilende baby’s’ uit de voorstelling
  • Video 3: Fragment ‘taal letterlijk nemen’
  • Video 4: Fragment ‘Morgen gadegij naar de dokter!’

Mieke Vasseur

Mieke Vasseur

Scroll to Top