sep
5
2022

Cultuurvuur, netwerk voor actieve cultuurparticipatie 50+

Sociaal-cultureel werken

Nieuws

Eind juni lanceerde FedOs, de Federatie Onafhankelijke Senioren, Cultuurvuur, een onafhankelijke sociaal-culturele vereniging voor 50-plussers.

Dit jaar bestaat FedOs vzw 72 jaar. Sinds 1950 is de werking geëvolueerd door de stijgende gemiddelde leeftijd. In 1950 bedroeg die 62 jaar voor mannen en 68 jaar voor vrouwen, nu is dat 80 jaar voor mannen en 84 jaar voor vrouwen. Daardoor zijn de noden, interesses en talenten van ouderen erg veranderd. Mensen willen zich blijvend actief inzetten en ontwikkelen.

Sinds zijn ontstaan is FedOs vzw vier keer van naam veranderd: Werk Ouden van Dagen, De Derde Leeftijd, Verbond van Senioren en Federatie Onafhankelijke Senioren. Om de actieve 50-plusser te blijven boeien en om als organisatie te blijven groeien, drong een reorganisatie zich op. Door de jaren heen heeft FedOs verschillende initiatieven ontwikkeld die een beetje verstopt bleven voor de buitenwereld, daarom hebben ze Cultuurvuur opgericht, een netwerk 50+ voor actieve cultuurparticipatie.

“Optimaal ouder worden is ons doel, gemeenschapsvorming en cultuurparticipatie zijn onze troeven. We zijn sterk in het verbinden van mensen in Vlaanderen en Brussel op basis van hun noden, interesses én talenten. We dagen hen uit om via cultuurparticipatie en cultuurcreatie actief te blijven.”

Cultuurvuur overkoepelt zes verschillende initiatieven (= instrumenten). Het fundament blijft FedOs, het netwerk van lokale seniorenclubs. De andere initiatieven geven 50-plussers de kans om actief te blijven deelnemen in de maatschappij. Cultuurvuur denkt niet langer in leeftijdscategorieën, maar in: willen mensen actief cultuur maken en/of liever smaken;? Willen ze dat volledig zelfstandig of met ondersteuning doen? Willen ze dat in een vaste groep doen of willen ze als individu aansluiten bij een groepsactiviteit? Elke 50-plusser kan op basis van zijn noden, wensen en/of talenten bij Cultuurvuur terecht. Dit zijn de instrumenten:

  • FedOs bestaat uit groepen van 50-plussers die zich op vrijwillige basis in hun vrije tijd verenigen. Er zijn 3 soorten clubs: de vriendenclub, de themaclub en de bedrijvenclub.
  • Cultuurpauze laat 50-plussers genieten van een gevarieerd cultuuraanbod zoals musea, tentoonstellingen, stadswandelingen …
  • Artistiek Huis is het platform voor creatieve zielen.
  • Vier het leven organiseert theater-, concert, film- en museumbezoeken voor ouderen die niet meer alleen kunnen of willen gan, ze worden van deur tot deur begeleiden door vrijwilligers om samen van cutltuur te genieten
  • Digicultuur begeleidt mensen in de digitale wereld: ze kunnen een online aanbod van activiteiten volgen en hun digitale vaardigheden versterken.
  • The courage to grow old zijn artistieke intergenerationale projecten met een ziel.

Wil je meer weten over Cultuurvuur, wil je lid worden of aan de slag gaan als vrijwilliger? Ontdek hier het aanbod en de werking.


Mieke Vasseur

Mieke Vasseur

Scroll to Top