Op zondag 25 oktober neemt LevensEinde InformatieForum, kortweg LEIF, de Prijs De Maakbare Mens in ontvangst. De organisatie wordt gelauwerd voor de morele moed die ze aan de dag legt om het recht op zelfbeschikking bij het levenseinde maximaal te garanderen. De prijsuitreiking vindt online plaats tijdens de Dag van De Maakbare Mens.
De Prijs De Maakbare Mens wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die bijdraagt aan een beter begrip van de technologische ontwikkelingen op medisch vlak en de ethische en maatschappelijke vragen daarbij. Dit jaar bleek uit de longlist van ingestuurde kandidaten dat het maatschappelijk debat rond euthanasie en zorg bij het levenseinde zeer hoog op de agenda staat.
Zowel bij (terminale) patiënten, hun familieleden, de brede bevolking als bij artsen en andere zorgverleners is er vaak onduidelijkheid over wat wettelijk gezien wel en niet mogelijk is en welke stappen genomen kunnen worden om de regie over het eigen levenseinde in handen te nemen. Daarnaast leeft er een groot maatschappelijk debat over mogelijke uitbreiding of inperking van het toepassingsgebied van de actieve levensbeëindiging. Denk aan de debatten rond dementie, levensmoeheid, het voltooide leven en psychisch lijden.
Daarom koos de jury uit de ingezonden kandidaten voor de Prijs De Maakbare Mens 2020 het LevensEinde InformatieForum als laureaat. De Maakbare Mens wil met deze prijs de drijvende krachten achter LEIF, veelal vrijwilligers, een hart onder de riem steken en in het bijzonder de LEIF-artsen huldigen voor de morele moed die ze aan de dag leggen om het recht op zelfbeschikking bij het levenseinde maximaal te garanderen.
Over LEIF
LEIF is een open initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, waarbij respect voor de wil van de patiënt voorop staat. Als expertisecentrum organiseert LEIF de opleiding van de LEIF-artsen, LEIF-nurses en andere zorgverleners. Daarnaast zorgt LEIF voor duidelijke informatie voor het brede publiek. Via de LEIF-punten, een website en de LEIF-lijn wordt ondersteuning geboden bij bijvoorbeeld het opstellen van een wilsverklaring. LEIF weegt ook mee op het beleid en voert actief het maatschappelijke debat.
Wim Distelmans, voorzitter van LEIF, reageert:
“LEIF, het LevensEinde InformatieForum, is bijzonder vereerd én ook verheugd als kersverse laureaat van de Prijs De Maakbare Mens 2020. Deze vooraanstaande prijs ondersteunt de inzet van de LEIF-artsen, de LEIF-nurses en LEIF-consulenten en niet in het minst van de talloze vrijwilligers van LEIF werkzaam in het steeds groeiend aantal LEIF-punten in Vlaanderen en Brussel. Maar het is vooral een grote erkenning van de aandacht én het respect van LEIF voor de keuzes, de wil en de zelfbeschikking van iedereen, zowel potentiële patiënten als zieke mensen, ongeacht hun achtergrond, educatie, ontwikkeling, overtuiging, status, cultuur, kleur, … Niet onbelangrijk in de huidige tijden van onzekerheid met politieke volmachten en autoritaire, ondemocratische tendensen. Mensenrechten én patiëntenrechten blijken ook bij het levenseinde nog steeds pure luxe te zijn.”
De Prijs De Maakbare Mens
De Prijs De Maakbare Mens is een tweejaarlijkse prijs die wordt uitgereikt aan één of meerdere personen of organisaties die een waardevolle bijdrage leverden aan het publieke debat over nieuwe medische technologieën. Met de prijs huldigt De Maakbare Mens vzw de laureaat en wordt de maatschappelijke relevantie van het debat rond nieuwe medische technologieën onder de aandacht gebracht.
Dag van De Maakbare Mens
De prijsuitreiking zal plaatsvinden tijdens de Dag van de Maakbare Mens, op zondag 25 oktober 2020 om 14 u. in De Centrale, Ham 72, Gent. Omwille van de corona-epidemie zal dit evenement enkel online te volgen zijn.
Naast de prijsuitreiking staan er nog twee panelgesprekken op het programma:
- De euthanasiewet in de praktijk, met Jacinta De Roeck, Frank Schweitser en Nele Van Den Noortgate.
- De grenzen van de autonomie, met An Ravelingien, Tom Balthazar en Lieve Thienpont
Beide panelgesprekken worden gemodereerd door Yves Desmet, journalist bij Humo.
Alle informatie over de Dag van De Maakbare Mens vind je op www.demaakbaremens.org.