mrt
8
2023

Eureka Project: van idee naar succesvol burgerproject

Burgerinitiatief, Sociaal-cultureel werken

Nieuws, Tools

Wil je als burger een burgerproject starten? Leid je al een tijdje een burgerproject en wil je dat verder ontwikkelen, opschalen of verankeren? Of wil je als professional in het middenveld of vanuit de overheid participatief met burgers aan de slag? Dan ben je aan het juiste adres bij het Eureka Project, de sleutels voor je burgerproject.

Het ontwikkelen van een burgerproject is geen lineair proces, maar een cyclisch proces waarin een aantal fasen elkaar versterken. Het Eureka Project geeft bij elke fase uitleg en tips & tricks om je project tot een goed einde (of begin) te brengen. Experten (in stap 7 geeft Socius-stafmedewerker Nele Vanderhulst uitleg) en ervaringsdeskundigen komen aan het woord en bieden nuttige instrumenten die je kunnen helpen bij je denken en handelen. Je vindt ook telkens een vormingstool terug om samen met een groep aan de slag te gaan en op die manier ook andere mensen mee te nemen in het boeiende verhaal over burgerparticipatie.

Zeven projectpartners uit drie grensregio’s (West-Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk) werken samen aan een Interreg-project om de kloof tussen de politiek en de burger te verkleinen, aan de hand van heel concrete pilootacties en opleidingen in de drie regio’s. Met het Eureka Project willen de projectpartners een dynamiek creëren die de maatschappelijke betrokkenheid van kwetsbare groepen in de samenleving bevordert.


Nele Vanderhulst

Nele Vanderhulst

Scroll to Top