Op 27 februari reikte minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel, Sven Gatz, de Ultimas 2017 uit, de Vlaamse Cultuurprijzen. Femma sleepte de Ultima voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk in de wacht.
Over Femma
Femma is een sociaal-culturele vrouwenorganisatie die door vrijwilligers gedragen wordt. In 1920 stichtte Maria Baers het Nationaal Verbond van Christelijke Vrouwengilden op, de voorloper van Femma. De vereniging heeft momenteel 52.000 Femmaleden in 735 Femmagroepen en kan rekenen op 6.500 vrijwilligers, met wie ze jaarlijks meer dan 30.000 creatieve, culinaire en sportieve activiteiten organiseert.
Femma, voorheen bekend onder de naam KAV, schept ontmoetingskansen, beweegt vrouwen en verdedigt hun belangen. Gedreven door rechtvaardigheid en solidariteit bouwt de vereniging aan een wereld waarin elke vrouw zich ontplooit.
Femma is een eigentijdse en eigenzinnige vrouwenorganisatie met een duidelijke visie op mens en samenleving. In haar bijna honderdjarige geschiedenis heeft Femma vooral ingezet op de ondersteuning van vrouwen in hun dagelijks leven thuis. Daarnaast heeft ze ook voortdurend strijd geleverd om de positie van de vrouw in de samenleving te verbeteren. Voorbeelden daarvan zijn het vrouwenstemrecht (1949), het doorbreken van taboes, onder andere rond echtgescheiden vrouwen (1970) en verantwoord ouderschap en geboorteregeling (1973).
Femma is open en gastvrij, trekt een diverse waaier van vrouwen aan (qua leeftijd, opleiding, beroep, etnisch-culturele achtergrond) en werkt samen met vrouwenorganisaties hier en elders in de wereld. In 2016 richtte ze de eerste echte superdiverse groep op. Haar diversiteitsbeleid werd in 2016 verzilverd met een diversiteitslabel dat voor twee jaar werd toegekend.
Organisaties en bedrijven vragen Femma om expertise te delen, zoals over het nieuwe werken, evenwichtig en kwaliteitsvol combineren, onlinecommunicatie, impactgerichte en participatieve beleidsvoering, superdivers werken. Dankzij Femma discussiëren en reflecteren politici, journalisten, denktanks en andere middenveldorganisaties over evenwichtig en kwaliteitsvol combineren van betaalde en onbetaalde arbeid. De Raad van Bestuur van Femma besliste dat de vereniging in 2019 een jaar lang zal experimenteren met de dertigurige werkweek.
Over de Ultimas
De Ultimas werden op 27 februari uitgereikt tijdens een spetterend cultuurfeest in de Antwerpse Arenbergschouwburg. Dit feest is een terugblik op de talrijke inspanningen en prestaties van de culturele sector het afgelopen jaar. Met de cultuurprijzen eert minister Gatz de twaalf laureaten uit verschillende disciplines met een opmerkelijke erkenning. De laureaten ontvangen een geldbedrag, een foto- en videoreportage en het bronzen kunstwerk van Philip Aguirre, La Ultima Isla.