aug
22
2022

Ferm pakt droogte aan met Waterwinners

Sociaal-cultureel werken

Blog, Nieuws

Tuineigenaars kunnen veel regenwater helpen bufferen

Extreme droogte dreigt het nieuwe normaal te worden. Zelfs bomen stoten nu al hun bladeren af. Er zijn dringend maatregelen nodig om het tij te keren. Burgers, en zeker tuineigenaars, kunnen ook hun deel doen, vindt Ferm. Vorig jaar lanceerde het netwerk de actie Waterwinners en nodigt daarmee tuineigenaars uit om zoveel mogelijk regenwater in eigen tuin op te vangen. Ferm roept haar leden opnieuw op om de tuin aan te passen aan de klimaatverandering.

Dat we het waterprobleem snel moeten aanpakken, blijkt uit het interview van Knack vorige week met experten van de KU Leuven. Ook de experten roepen burgers op om zelf actie te ondernemen, de overheid kan dit probleem niet alleen bolwerken. Met twee miljoen tuinen in Vlaanderen is er bij particulieren een groot potentieel om droogte en wateroverlast mee te helpen bestrijden. 

Waterwinnen in de tuin

Ferm helpt tuineigenaars die het roer willen omgooien, met advies, tips en voorbeelden, onder meer via de webpagina Waterwinners.be. Door te kiezen voor meer groen en veel minder steen en beton, kan het regenwater genoeg insijpelen in de grond. Regenwater kan ook verzameld worden, in regenputten, regentonnen of wadi’s. Het gras veel minder of te niet te kort maaien en bomen planten, zorgt er dan weer voor dat het kostbare vocht langer in de bodem blijft.

Bonus

De overheid kan zeker een handje toesteken om die burgers te helpen. Ferm verwacht dat lokale overheden over een adequaat hemelwaterplan beschikken en dat ook uitvoeren en handhaven. Een mooie bonus voor geëngageerde tuineigenaars is bv. een onthardingspremie of andere ondersteunende maatregelen om de (voor)tuin beter waterdoorlaatbaar te maken. 

Ferm vindt het idee van een infiltratiebonus voor wie regenwater gebruikt, in plaats van het naar zee te laten lopen, een te overwegen piste. Ook een korting op bv. droogtebestendige planten en bomen kan tuineigenaars over de drempel helpen.  

Omdat elke druppel regenwater telt, is het zaak dat iedereen zo snel mogelijk mee aan de riemen trekt. Passief toekijken is geen optie meer.


Mieke Vasseur

Mieke Vasseur

Scroll to Top