nov
8
2023

Gezocht: Knack-Helden van de Democratie

Burgerinitiatief, Diversiteit, Internationaal, Organisatiebeleid, Sociaal-cultureel werken, Vrijwillige inzet

Nieuws, Projectoproep

Onze democratie staat onder druk. Daarom gaat Knack – in samenwerking met De Ambrassade, Hannah Arendt Instituut, De Federatie en Socius – op zoek naar initiatieven die de democratie versterken. De sterkste projecten worden in het voorjaar bekroond tot Knack-helden van de Democratie 2024.

Democratie onder druk

 • 56% van de Belgen voelt zich niet vertegenwoordigd door de federale en/of regionale overheid.
 • 51% vindt dat hun stem niet telt.
 • 70% vindt dat politici in België hun eigen belangen boven die van het volk stellen.

Het is maar een greep uit de ontluisterende resultaten van een exclusieve Knack-enquête die blootlegt hoe onze democratie onder druk staat.

Daarom gaat Knack op zoek naar individuen, collectieven en organisaties die de democratie versterken. Knack zoekt initiatieven, bescheiden of ambitieus, die bouwen aan een democratische samenleving en inspireren tot weerbaarheid.

Wie kan daar beter bij helpen dan het rijke verenigingsleven in Vlaanderen en Brussel, met al zijn kleine en grote organisaties en burgerinitiatieven? De oproep zoomt in op de talloze acties en projecten die bruggen bouwen, mensen een stem geven, kansen bieden aan nieuwe ideeën, de spelregels veranderen en zoeken naar duurzame en solidaire oplossingen. Of je nu de inrichting van jouw buurt aanpakt, de ecologische voetafdruk van jouw gemeente verkleint, personen in armoede aan het woord laat of iedereen warm maakt om doordacht hun stem uit te brengen.

Welke projecten komen in aanmerking?

Alle originele, motiverende en inspirerende projecten die een brug slaan tussen verschillende stemmen, visies en meningen. Initiatieven die afstappen van zwart-witdenken en voluit gaan voor grijstinten, nuance en een brede waaier aan standpunten. Die mensen uitdagen om te twijfelen. Projecten die inzetten op structurele verandering en zo heldhaftig onze samenleving mee vormgeven.

Jury- en publieksprijs

 • Uit alle inzendingen selecteert een professionele jury vijf projecten die in Knack zullen worden uitgelicht.
 • Uit die vijf projecten zal diezelfde jury een winnaar kiezen, die zich in 2024 de Knack-held van de Democratie mag noemen. De winnaar krijgt een grote reportage in het magazine en mag een onderzoeksproject naar keuze bestellen dat de redactie zal uitwerken.
 • Daarnaast kiezen de lezers van Knack uit de vier resterende genomineerden ook nog een publiekswinnaar. Die krijgt in Knack een dubbelinterview met iemand naar keuze: een bepaalde minister of bekende Vlaming, geen idee is te gek. Daarbovenop faciliteert Knack een netwerkdag met experts die het initiatief een boost kunnen geven.

Hoe jouw project kandidaat stellen?

Stuur een e-mail naar democratiehelden@knack.be met daarin een omschrijving van het initiatief in maximaal 500 woorden. Probeer in die omschrijving een antwoord te formuleren op de volgende vragen:

 • Hoe draagt het project bij aan het redden van de democratie?
 • Wat is de ambitie van het project? Hoe pak je dat aan?
 • Wie is er betrokken en hoe engageer je die mensen?

Timing

 • Dien je project ten laatste op 15 maart 2024 in.
 • Eind maart wordt de shortlist met vijf geselecteerde projecten bekendgemaakt.
 • Midden april onthullen we wie de Knack-held van de Democratie 2024 wordt.
 • Eind april maken we de publiekswinnaar bekend.

Infosessie

Op 9 november 2023 organiseerde Socius een infosessie over de projectoproep en de campagne Allemaal Politiek. Je vindt hieronder een screencast en de presentaties van de sessie.


Mieke Vasseur

Mieke Vasseur

Scroll to Top