okt
20
2014

Innovatielab

Tools

Hefbomen ontwikkelen kracht. Kracht om dingen op te tillen en in beweging te zetten. Met de publicatie Versterken reiken we je zeven hefbomen aan. Instrumenten, werkvormen, methoden, of inzichten die werkers, organisaties en beleidsactoren helpen om maatschappelijk innoveren te ondersteunen en verder te ontwikkelen.

Hefboom 6: Innovatielab

Innoveren gaat over meer dan plots een sprankelende ingeving krijgen. Sprankelende ideeën komen er niet zomaar en hebben vaak nog heel wat nodig vooraleer ze concreet en werkbaar zijn. Er zijn bijvoorbeeld middelen nodig om ze te realiseren. Er moet werkkracht en werktijd aan besteed worden. Of het idee wijkt dermate af van de gewone werking, dat het als bedreigend of ‘vreemd aan de organisatie’ kan worden ervaren. En dus moeten leidinggevenden, beheerders of teams ervan overtuigd worden om een innoverend idee ook echt te gaan realiseren. Je moet het als het ware binnen je eigen organisatie verkocht krijgen.

In dat geval helpt het als je een helder plan hebt dat tegen een stootje kan. Dat is dan ook het beoogde eindresultaat van een innovatielab: een businessplan aan de hand waarvan je decisionmakers in je organisatie of mogelijk externe partners/financierders kan overtuigen.


Gie Van den Eeckhaut

Gie Van den Eeckhaut

Scroll to Top