20
2023
Het komt voor in de beste families: Similes brengt boek uit
Een boek over samen leven met een naaste die psychische problemen heeft
Griet Frère
INHOUD
Eén op de vier personen krijgt ooit te maken met ernstige psychische problemen. Dat heeft niet enkel een grote impact op die persoon zelf, maar ook op de mensen in de dichte omgeving: partners, ouders, kinderen, broers, zussen, goede vrienden of collega’s.
Psychische problemen, het komt in de beste families voor. Daar kan ook auteur Griet Frère over meepraten, zowel persoonlijk als professioneel. Griet heeft een ouder met een psychische kwetsbaarheid en is stafmedewerker bij Similes, een organisatie die naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid verbindt, informeert, steunt en vertegenwoordigt.
Volgens de auteur besteden we nog altijd niet de nodige aandacht aan de impact van psychische problemen op naastbetrokkenen. Daar wil ze verandering in brengen met haar nieuwe boek, Het komt voor in de beste families. Ook naastbetrokkenen worden overweldigd door de psychische aandoening, worstelen met die aandoening en proberen ermee te leven. Door de unieke, emotionele band die ze hebben met
hun familielid worden ze zelf ook kwetsbaar. Ze worden getroffen door gevoelens van
verlies, verdriet, onmacht of schuld.
Het boek bestaat uit vier hoofdstukken, vol uit het leven en het werkveld gegrepen tips en informatie die kunnen helpen. Over wat te doen in een crisissituatie, over communiceren met de kwetsbare persoon en met hulpverleners, over zelfzorg, over financiële en administratieve problemen…
Elk hoofdstuk wordt ingeleid door een persoonlijk, waargebeurd verhaal van een ouder, partner, kind en broer van een psychisch kwetsbaar persoon. De vertellers van deze verhalen zijn beschikbaar voor anonieme getuigenissen. Hier één voorbeeld van een fragment uit het verhaal van Barbara, wiens dochter Silke aan zelfdoding denkt en met een zware drugsverslaving kampt.
“Eind 2019 vond ik een zelfmoordbrief. Het werd me toen letterlijk zwart voor de ogen. Mijn eerste reactie was er een van ongeloof: ‘Dit kan niet, dit gebeurt niet. Niet met mijn dochter!’ Het was wel de bittere realiteit.”
[…]
“Ben ik ergens tekortgeschoten? Ben ik te nonchalant geweest? Heb ik Silkes signalen genegeerd of niet opgevangen? Ik heb
veel vragen en vind weinig antwoorden. Ondertussen ben ik zelf al twee maanden thuis. Ik was van plan om opnieuw deeltijds te werken, maar dat lukt me nog niet. Ik kan mijn dochter niet aan haar lot overlaten.”
[…]
“Ik zie nog elke dag het beeld van Silke die met een opgezwollen gezicht met de ambulance afgevoerd wordt. Dat was echt een traumatische ervaring. Ik heb intussen zelf hulp gezocht, want ik voelde dat ik er anders ook onderdoor ging.”
OVER HET BOEK?
Het komt voor in de beste families maakt duidelijk dat familie een belangrijke bondgenoot is bij het herstellen van een psychische aandoening. In veel gevallen is familie een mantelzorger, die praktische en emotionele ondersteuning biedt. Met dit boek hoopt Griet Frère de nodige (h)erkenning te bieden aan naastbetrokkenen, en de kracht om vorm te geven aan een betekenisvol leven. Voor zichzelf en voor hun naaste.
OVER DE AUTEUR:
Griet Frère is ervaringsdeskundige. Ze heeft een vader met een bipolaire stoornis en legde zelf een hele weg af om die ervaring een plaats te geven in haar eigen leven. Griet is historica van opleiding en werkte lange tijd in de onderwijs- en erfgoedsector. Tijdens de coronacrisis hakte ze de knoop door om eindelijk iets te doen met haar ervaring als naastbetrokkene. Ze werkt nu als vormingsverantwoordelijke bij Similes, een vzw die sinds 1972 familieleden en andere naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid verbindt, informeert, steunt en vertegenwoordigt. Volgens haar wordt het tijd dat de geestelijke gezondheidszorg en samenleving de naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid serieus nemen en hun inspanningen niet als vanzelfsprekend zien.
‘Het komt voor in de beste families ’ is verkrijgbaar bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 22,99 euro. Voor meer info: www.borgerhoff-lamberigts.be
EXTRA:
Met dit boek wil Similes families ondersteunen en versterken, en wegwijs maken naar de vereniging. Te Gek!? maakte op basis van het boek een voorstelling. De muziektheatervoorstelling met acteur/muzikant Mathias Vergels wordt dit najaar geprogrammeerd in tal van culturele centra en psychiatrische ziekenhuizen.
Dit boek kwam tot stand onder impuls van en met inbreng van leden en vrijwilligers.