apr
13
2020

Hoe veilig is Zoom?

Digitaal

Blog

Zoom behoort tot het selecte kransje van organisaties die zich de coronacrisis niet zullen beklagen. Sinds we met z’n allen vlot de weg vinden naar videoconferentietools, kent Zoom een onwaarschijnlijke groei in gebruikers. Die eerste positieve berichten botsten echter al vlug op signalen dat het platform worstelde met ernstige veiligheidsissues. Kan je als organisatie nog met een gerust hart gebruikmaken van Zoom?

Uiteraard is Zoom zich bewust van het feit dat de hele wereld hen op de vingers kijkt. De meest flagrante veiligheidslekken zijn ondertussen dan ook gedicht. Die extra oplettendheid zal hen geen windeieren leggen als ze van veiligheid en privacy een ‘unique selling proposition’ kunnen maken. 

Zo kan de onderneming de laatste twijfelaars overstag doen gaan, want voor een aantal functionaliteiten kan je sowieso al niet om Zoom heen. Denk maar aan de uitgebreide ‘gallery view’ en de mogelijkheid om te werken met zogenaamde ‘breakout rooms’. Daarenboven is de tool ook erg gebruiksvriendelijk en is de beeld-en geluidskwaliteit voortreffelijk.

Ook op het vlak van de instellingen scoort Zoom goed. Zo herbergt de uitgebreide set van instellingen ook tal van mogelijkheden om de veiligheid van je beeldbeldsessie te garanderen. Je kan deelnemers verplichten zich vooraf te registreren, de sessie afsluiten met een wachtwoord, een lopende vergadering sluiten voor nieuwe deelnemers en personen uit een online vergadering verwijderen. Allemaal elementen om de veiligheid van je sessie te waarborgen.

Bezint eer ge begint

Uiteraard is al dat leuks geen garantie dat de toepassing ook waterdicht is op het vlak van veiligheid. Je denkt daarom vooraf altijd best even na waarvoor je Zoom wil gebruiken en waar het past in het geheel van de middelen die je inzet voor je dienstverlening. Zo kan je ervoor kiezen om met Teams aan de slag te gaan voor intern overleg en om Zoom in te zetten voor je externe dienstverlening.

Voor erg vertrouwelijke gesprekken, zoals bijvoorbeeld in de zorgverlening waar medische gegevens besproken worden, doe je beter een beroep op gespecialiseerde tools. Zoom biedt op dit vlak trouwens een speciaal abonnement aan dat voldoet aan de hoogste normering qua veiligheid en privacy.

Kritische houding

Heel wat organisaties en bedrijven hebben ondertussen de keuze gemaakt om niet langer gebruik te maken van Zoom en doen bijvoorbeeld een beroep op de open-source toepassing Jitsi. Een verdedigbare keuze, maar wel een die lang niet evenveel mogelijkheden biedt.

Een kritische houding is altijd aangewezen, maar veronderstelt ook dat je je vragen stelt bij het gebruik van Facebook, Google, Microsoft, Android, … Maak dus steeds weloverwogen keuzes, maar baseer deze op feiten en een kosten-batenanalyse en niet op gevoel of geruchten. Niet vergeten: software kiezen is zoals een huwelijk, je maakt een keuze en dan ga je ervoor in goeie en slechte dagen.

Meer weten


vincent sennesael

vincent sennesael

Scroll to Top