apr
26
2022

Inspiratie over omgaan met online polarisering

Communicatie, Digitaal

Nieuws

Op donderdag 21 april organiseerde het Vlaams Vredesinstituut het webinar ‘Online polarisering: slim omgaan met trollen, hartluchters, meelezers en meer’. Op de website vind je het bijhorende rapport en advies terug en kan je ook het integrale webinar en een selectie presentaties herbekijken. Bekijk ook zeker eens het rapport “Polarisatie, conflict en vrede – Geweldloos omgaan met tegenstellingen en spanningen” van onderzoeker Maarten Van Alstein.

In opdracht van het Vlaams Vredesinstituut gingen onderzoekers Bart Vyncke, Baldwin Van Gorp en Michaël Opgenhaffen van het Instituut voor Mediastudies (KU Leuven) aan de hand van een inhoudsanalyse van 74 online debatten en 40 diepte-interviews met socialemediagebruikers op zoek naar oorzaken van schadelijke polarisering en mogelijke pistes om er constructief mee om te gaan.

Het rapport brengt aan de hand van tientallen debatten op Twitter, Facebook en Instagram rond 5 thema’s (Inclusiviteit, identiteit en “woke”; Maatregelen in verband met COVID-19; #MeToo; Natuur en klimaat; Migratie en mensen met een migratieachtergrond) in kaart welke elementen in berichten de kans op aanvallende of vijandige commentaren verhogen.  Tegelijkertijd worden ook 5 verschillende types gebruikers onderscheiden aan de hand van de motieven en strategieën waarmee ze op sociale media actief zijn; disputanten, hartluchters, meelezers, trollen, en debat-entrepreneurs.


Mieke Vasseur

Mieke Vasseur

Scroll to Top