sep
16
2022

Inspiratiedag Tuinstraten door Commonslab

Burgerinitiatief

Nieuws

Op vrijdag 14 oktober ben je welkom op de Inspiratiedag Tuinstraten in Antwerpen. Comminslab organiseert de inspiratiedag voor mensen uit heel Vlaanderen: ambtenaren, mensen actief in de natuur- en/of socioculturele sector, ruimtelijke planners, actieve burgers, beleidsmakers, ondernemers … die inspiratie willen opdoen en ideeën willen uitwisselen rond het thema ‘Tuinstraten’.

Iedereen heeft ondertussen de effecten van de droogte, hitte, overstromingen … kunnen zien of ervaren. Steden en dorpen zijn niet hittebestendig genoeg en ons landschap is té verhard. Dat er actie en aanpassingen nodig zijn is ondertussen ook duidelijk. Maar hoe begin je daaraan? Wie moet hierin het voortouw nemen? Wat kan de rol van burgers zijn? Het omvormen van straten tot tuinstraten samen met burgers is in de ogen van Commonslab alvast een klein maar belangrijk begin.

In de voormiddag komen onder andere Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs, professor Maïka De Keyzer (KULeuven). In de namiddag ga je op acht verschillende Tuinstratensafari’s in Antwerpen. Hoofdzakelijk actieve burgers en burgercollectieven nemen je mee. Zij leggen uit hoe ze hun straten, pleinen en de publieke ruimte in het algemeen, vergroenen, verblauwen en zo zorgen voor verbinding. Het doel is om alle verworven ervaringen en expertise die we met een brede groep mensen in Antwerpen uitgebouwd hebben de laatste vijf jaar, te delen. Verder wil Commonslab zoveel mogelijk verschillende mensen in Vlaanderen inspireren om samen van alle straten in Vlaanderen Tuinstraten te maken.  


Mieke Vasseur

Mieke Vasseur

Scroll naar top