jul
4
2022

Lezing: ‘Burgers engageren voor het klimaat: hoe krijgen we meer mensen mee?’

Communicatie

Nieuws

In de strijd tegen de klimaatverandering moeten we met z’n allen nu actie ondernemen. En dat gebeurt ook: veel grote en kleine acties tonen hoe het anders kan en spreken mensen aan. Toch hebben deze acties niet altijd het gewenste effect. 

Goedbedoelde acties leiden zelfs wel eens tot klimaatmoeheid en zelfs polarisatie. Hoe vermijden we dat? Hoe bereiken we met onze klimaatboodschap een groter publiek? Hoe zetten we klimaatinitiatieven op die mensen verbinden en tot engagement bewegen?

Inzichten uit de gedragswetenschappen kunnen het maatschappelijk draagvlak voor de klimaatuitdaging vergroten: luister naar je publiek en neem hun bezorgdheden ernstig; breng een verbindend verhaal; ga in gesprek.

In deze lezing leggen George Marshall en Jill Peeters uit waarom sociale wetenschappen belangrijk zijn in de strijd tegen klimaatverandering en wat we eruit kunnen leren om meer mensen te engageren voor het klimaat. George Marshall is stellig dat hij zelf het meest leerde over klimaatverandering van degenen die ze ontkennen.

Programma

  • 15u00: Onthaal
  • 15u30 Lezingen Jill Peeters en George Marshall
  • 16u00: Jill Peeters en George Marshall in gesprek met het publiek
  • 17u30: Napraten met receptie
  • 18u30: Einde

George Marshall is de oprichter van Climate Outreach UK (www.climateoutreach.org), een toonaangevende instituut voor communicatie over klimaatverandering. Tot de partners en klanten van die experten behoren de Wereldbank, IPCC, meer dan 20 universiteiten, grote milieuorganisaties en 17 regeringen. George heeft grote onderzoeksprojecten geleid in India, Canada, Australië en in Noord-Afrika. In 2015 schreef hij het boek Don’t Even Think About It: Why our Brains are Wired to Ignore Climate Change – het belangrijkste boek dat de afgelopen jaren over klimaatverandering is gepubliceerd (The Guardian).

Jill Peeters is al meer dan 20 jaar weervrouw bij VTM Nieuws. Ze is een invloedrijke stem in het klimaatdebat en een pionier in het creëren van impactvolle klimaatcommunicatie. Jill is de bezieler en oprichter van Climate without Borders, een internationaal netwerk voor en met weermensen. Ze is auteur van meerdere boeken over weer en klimaat. In 2021 maakte ze de vijfdelige documentaire Wat houdt ons tegen? voor Canvas.

Deze lezing wordt georganiseerd door het Departement Omgeving in samenwerking met Bond Beter Leefmilieu, Koning Boudewijnstichting, Pulse Transitienetwerk, Reset.Vlaanderen en The Shift.

Praktisch

  • Woensdag 7 september 2022.
  • Auditorium H. Teirlinckgebouw, Tour & Taxis, Havenlaan 88, 1000 Brussel
  • George Marshall geeft zijn lezing in het Engels
  • Deelname is gratis. Inschrijven is verplicht en kan tot en met vrijdag 2 september 2022.

Mieke Vasseur

Mieke Vasseur

Scroll naar top