jan
7
2021

Maak kennis met deze ‘newbies’ binnen het decreet sociaal-cultureel werk

Sociaal-cultureel werken

Blog

Januari 2021 kondigt niet alleen het einde van een ronduit vreemd jaar aan, maar vormt tegelijk ook de start van een nieuwe beleidsperiode. Extra spannend is het voor de 18 organisaties die deze maand toetreden tot het decreet sociaal-cultureel werk. Nieuw erkend betekent echter niet hetzelfde als nieuw tout court. Veel van deze organisaties hebben namelijk al enkele jaren op de teller met een uit de kluiten gewassen werking. Hieronder stellen we ze graag aan je voor.

We zijn er immers zeker van dat ze je pad nog zullen kruisen. Ondanks hun status van nieuwkomers hebben deze organisaties al stevige banden met organisaties in de sector en net daarbuiten. MuntUit bijvoorbeeld ontstond ooit binnen FairFinn en verdiept zich in gemeenschappelijke munten. CLT Gent werkt rond betaalbare woonprojecten en zette hierrond de eerste stappen in Samenlevingsopbouw. KLIQ vzw is het nieuwe vormings- en trainingscentrum van çavaria dat werkt rond gender en seksuele diversiteit. En Refu Interim ontstond vanuit een artistiek collectief op de Gentse Feesten, maar brengt nu ook voorbij die ene actie nieuwkomers en organisaties samen voor vrijwilligerswerk.  

Actuele accenten

Naast die meer structurele samenwerkingen haken de ‘nieuwe’ organisaties ook thematisch in op de sector. Zo verbinden de vrienden van Hart Boven Hard al een tijdje burgers en organisaties rond solidariteit. En vanuit een feministische en intersectionele strijd sluit Furia mooi aan op bestaande vrouwenbewegingen met een lange geschiedenis in onze sector.  

De nieuw erkende organisaties leggen hierbij eigen en actuele accenten of belichten nieuwe doelgroepen. Ze behouden daarmee de aandacht voor mensen die minder makkelijk aansluiten op de samenleving, en geven bijzondere aandacht aan de versterking van netwerken en psychische weerbaarheid (UilenSpiegel, BlinkOut, Vlaamse Vereniging Autisme). Maar er zijn ook organisaties die aandacht vragen voor verbinding met bepaalde maatschappelijke terreinen zoals de arbeidsmarkt (Refu Interim en Co-Searching), het onderwijs (Uilenspel) of leegstand (Toestand).

De aandacht voor duurzaamheid groeide de laatste jaren alleen maar in publieke en politieke debatten en neemt ook bij deze nieuwe organisaties een belangrijke plaats in. Ook hier blijkt de benadering van dit thema zeer divers. Met aandacht voor voeding (BeVegan) en biologische landbouw, maar ook hoe bioboeren aan grond komen (De Landgenoten) en hoe we ons huidige consumptiepatroon kunnen linken met de sociale en ecologische impact van mijnbouw (CATAPA). 

Die aandacht voor nieuwe economische modellen is opvallend groot bij de nieuwe organisaties. Ze spreken handelaren en consumenten aan om deelkoffies beschikbaar te stellen (Enchanté), zetten het sociale aspect van crowdfundingacties in het licht (Growfunding), werken rond commons (Commons Lab Antwerpen) en deelmunten (MuntUit). 

Verbreding en verdieping

De diversiteit aan thema’s in het sociaal-culturele veld kent met deze nieuwkomers een verbreding én verdieping. Hun stevige staat van dienst danken ze veelal aan een sterk gedreven netwerk van vrijwilligers. Door hun erkenning kunnen de organisaties meer instaan voor een professionele ondersteuning van die bestaande teams. Daarnaast zetten ze de komende jaren sterk in op een verbreding van hun werking.

Gent is op dit moment opvallend goed gerepresenteerd als uitvalsbasis voor veel organisaties. Maar we hopen dat je de medewerkers van deze organisaties snel zal ontmoeten in Brussel tijdens één van onze activiteiten. Intussen, aan de ‘newbies’ zelf: onze digitale deuren staan altijd voor je open. En in het bijzonder aan de Genteneire: ‘als ge u pirre afziet, ni pleujen moar wees welgekomen’.

Wil je graag meer nieuws uit de sector ontvangen en helemaal up to date blijven? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.


Silke Jaminé

Silke Jaminé

Scroll to Top