jul
4
2022

Meer dan 250 Oekraïense kinderen oefenen Nederlands dankzij kwb

Communicatie, Diversiteit, Internationaal

Nieuws

Om Oekraïense gezinnen te helpen bij hun eerste stapjes in het Nederlands en hen tegelijkertijd welkom te heten in de buurt, bracht kwb tweetalige kinderverhalen uit. De vereniging liet haar eerder gepubliceerde, geïllustreerde kinderboek met paasverhalen vertalen in het Oekraïens. Inmiddels zijn er dankzij zowel kwb-afdelingen als gemeentes al zo’n 250 gezinnen mee aan de slag.

Dagelijks zet kwb in meer dan 500 buurten in op ontmoeting en dialoog. Zo werken ze aan een leefbare buurt waar het fijn wonen is voor iedereen. Ook het verwelkomen van nieuwkomers hoort daarbij. Met de tweetalige kinderverhalen biedt kwb Oekraïense kinderen en hun ouders een plezierige manier om hun kennis van het Nederlands te vergroten, een die ze samen kunnen beleven. Dat is een booster voor hun integratieproces, want meer taalkennis helpt hen om zich meer deel te voelen van de buurt en de gemeenschap.

Het Nederlandstalige boek werd oorspronkelijk uitgegeven als extraatje bij de paastochten, die zo’n 120-tal kwb-afdelingen in de lente hebben georganiseerd: luisterwandelingen met een paasverhaal in zeven delen. Het idee voor de vertaling kwam vanuit de vrijwilligers, die het jammer vonden dat ze de Oekraïense nieuwkomers in hun buurt niet konden betrekken bij de paastochten, omdat zowel de tocht als het boek enkel in het Nederlands beschikbaar waren.

Omdat kwb beseft dat integreren in een nieuwe buurt geen gemakkelijke opdracht is, en ze ervan overtuigd zijn dat het verenigingsleven een grote rol kan spelen bij de integratie, lieten ze het boek vertalen.

Het boek bestaat uit twee paasverhalen en werd geïllustreerd door Tania Gorozhanova, medewerker bij kwb. Zij is Russische van afkomst en heeft familie en vrienden in Oekraïne, daardoor is ze nauw betrokken bij het conflict.

Al bijna 40 lokale afdelingen, bibliotheken en gemeentes bestelden de boeken, en schenken op die manier Oekraïense gezinnen een laagdrempelige kans om kennis te maken met het Nederlands. In totaal zullen er wellicht zo’n 350 boeken worden uitgedeeld.


Mieke Vasseur

Mieke Vasseur

Scroll to Top
Scroll naar top