feb
15
2024

Nieuwe subsidieoproep innovatieve Partnerprojecten

Digitaal

Nieuws, Projectoproep

De Vlaamse minister van Cultuur lanceert voor de achtste keer de subsidieoproep Innovatieve Partnerprojecten. Met die projectsubsidies kunnen culturele organisaties een samenwerking aangaan met partners uit andere sectoren. Zo treden ze uit hun comfortzone en verleggen ze hun grenzen. Sinds vorig jaar is er verhoogde aandacht voor digitale transformatie. Je kan een projectvoorstel indienen tot uiterlijk 15 juli 2024.

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media gelooft dat cultuur via innovatie een maatschappelijke impact kan hebben en zo haar verbindende rol in onze veranderende samenleving kan versterken. Een voorbeeld van zo’n verandering in de samenleving is de onomkeerbare digitalisering.

Sinds de lancering van de nieuwe visienota ‘Naar een slagkrachtige cultuursector in digitale tijden’ door de Vlaamse regering in 2022 geven ze binnen deze oproep extra aandacht aan projectvoorstellen die inzetten op digitale transformatie.

Digitale transformatie kan breed geïnterpreteerd worden:

  • Het kan gaan om projecten waar ingezet wordt op de verbreding en verrijking van culturele digitale content of op verbreding en verdieping van cultuurparticipatie.
  • Het kan daarbovenop verder gaan dan de digitalisering van de werking: ook innovatie en experiment komen in aanmerking.
  • Een straf idee waarbij bestaande tools op een innovatieve manier ingezet worden, is ook meer dan welkom.

Die focus is niet verplicht. Bij de beoordelingscriteria wordt dat meegenomen om het innovatieve karakter van het project mee te beoordelen, maar het vormt niet het enige criterium. 

Inspirerende voorbeelden

Wat moet je doen? Een wervelende onepager, waarin je jouw innovatief project en de samenwerking met minimaal één niet-culturele partner beschrijft en uitlegt hoe je digitale transformatie in je project implementeert.

In de voorbije rondes passeerden al enkele mooie voorbeelden.

  • JEF en VRT Sandbox hebben een project met virtual reality (VR) in de zorgsector om een ziekenhuiskamer om te vormen tot een fantasiewereld voor kinderen.
  • Het digitale kunstencollectief studio.POC ontwierp in samenwerking met het grafisch bureau Studio Plankton een hybride digitale performances met bewustzijn rond digital waste.
  • Dit jaar gaat choreograaf Ugo Dehaes op tournee met zijn voorstelling waarin een vroegere professionele danser die een been verloor na een motorongeluk weer op de planken zal staan. 

Laat je ook inspireren door de goede voorbeelden in het Inspiratiemagazine Innovatieve partnerprojecten. Je leest er succesvolle resultaten van innovatieve partnerschappen en openhartige interviews met partners uit de eerste 5 projectrondes. 


Mieke Vasseur

Mieke Vasseur

Scroll to Top