mrt
20
2024

Online enquête Vlaamse Gebarentaal

Diversiteit

Nieuws

Doe je mee met een online enquête over Vlaamse Gebarentaal (VGT) van de Universiteit Gent?

De enquête is uniek en een primeur voor Vlaanderen. Het is de eerste keer dat een vragenlijst over de Vlaamse Gebarentaal en de gemeenschap van dove/gebarentalige mensen in de Vlaamse Gemeenschap op dergelijke grote schaal wordt afgenomen. 

De online enquête is anoniem en strikt vertrouwelijk. Invullen duurt naar schatting ongeveer 20 minuten, afhankelijk van de keuzes die je bij sommige vragen maakt.

Voor gebarentalige personen is er vanaf 25 maart een vertaling in VGT voorzien.

Ook als je niet in aanraking komt met de Vlaamse Gebarentaal of geen kennis hebt van de gemeenschap van gebarentaligen, mag je de enquête invullen. Ook die antwoorden kunnen helpen om een beter zicht te krijgen op de situatie van de Vlaamse Gebarentaal in Vlaanderen en Brussel. 

Rapport met aanbevelingen

Deze enquête maakt deel uit van een evaluatieonderzoek in opdracht van de Vlaamse overheid (Departement Cultuur, Jeugd en Media). Met dat onderzoek wil de UGent nagaan welke impact het decreet over Vlaamse Gebarentaal uit 2006 de voorbije jaren heeft gehad en hoe die impact versterkt kan worden. Er is speciale aandacht voor onderwijs, zorg en gezondheid, cultuur, media en vrije tijd, en politiek en beleid.

De resultaten van het onderzoek zullen resulteren in een rapport met aanbevelingen aan de Vlaamse overheid.


Mieke Vasseur

Mieke Vasseur

Scroll to Top