Vrije tijd

Naast slapen en betaalde arbeid besteden we onze tijd nog aan tal van andere activiteiten. Buiten de uren die we aan zorg besteden, online actief zijn of in de auto of op het openbaar vervoer doorbrengen, kunnen we vandaag kiezen uit tal van vrijetijdsactiviteiten. We kunnen sporten in een sportclub, deelnemen aan activiteiten van diverse verenigingen of ons als vrijwilliger inzetten. Daarover rapporteerden we al in het thema ‘Verenigen en vrijwillige inzet’.

Maar er zijn meer mogelijkheden. We kunnen passief of actief deelnamen aan allerlei culturele activiteiten of op uitstap of reis gaan in binnen- of buitenland. Er is een groeiend aanbod aan commerciële vrijetijdsactiviteiten, de sector ‘horeca en toerisme’ is een groeisector. En we besteden met z’n allen, ook in onze vrije tijd, veel tijd op onze smartphone en op andere media. Technologische ontwikkelingen en digitalisering brengen ook in onze vrije tijd nieuwe mogelijkheden met zich mee. Tijdens de coronacrisis werd dat heel duidelijk: we speelden meer games, we streamden volop en keken naar video on demand.  

Als je aan vrienden en kennissen vraagt hoe het gaat, krijg je vaak “druk, druk druk” als antwoord.  Je zou voor minder met zoveel mogelijkheden om je tijd te besteden. Aan veel vormen van (vrije)tijdsbestedingen hangen ook diverse verwachtingen vast. Dat geeft soms stress en vrijetijdsdruk. En dat terwijl we in vergelijking met vroeger meer verlof hebben en minder uren moeten werken. Veel mensen zoeken dan ook ontspanning in hun vrije tijd. Of ze zoeken meer doortastend naar manieren om te onthaasten.   

Scroll to Top