okt
19
2023

Participatiesafari in Utrecht met Avansa Oost Brabant

Burgerinitiatief, Internationaal

Nieuws, Projectoproep

Avansa Oost Brabant gaat eind november op participatiesafari naar Utrecht. Ga je mee?

Utrecht en cocreatie

Cocreatie met burgers is geen nieuw begrip in Utrecht. De stad pioniert al jaren met een faciliterend beleid op maat van burgerinitiatieven. Op dit tweedaags projectbezoek maken we kennis met hun actieprogramma Samen Stad Maken en met maatregelen als het ‘Bewonersbod‘ en de ‘Wijkplatforms‘. Wat zijn precies de ambities en hoe zitten die methodieken in elkaar? Wat bereikt Utrecht ermee?

Cocreatie in de praktijk

En natuurlijk gaan we ook kijken hoe het werkt in de praktijk. We bezoeken vier burgerinitiatieven die al jaren aan de weg timmeren en we luisteren naar hun verwezenlijkingen.

  • De Nieuwe Jutter, naar eigen zeggen het eerste buurthuis in Nederland in zelfbeheer, volledig gerund door vrijwilligers. “De Nieuwe Jutter is voor mij een huiskamer.”
  • Het Wilde Westen, een cultureel centrum in een oude sojafabriek, op het snijvlak met zorg en welzijn. Is na 23 jaar uitgegroeid tot een gemeenschap waar mensen uit veel verschillende culturen, inclusief vluchtelingen, zich thuis voelen en actief zijn voor elkaar en voor de stad, door zelf artistieke en sociale activiteiten te ontplooien. “Ons werk gaat over vertrouwen. En cultuur als common.”
  • De Kracht van Zuilen, een katalysator voor burgerinitiatief en matchmaker voor burenhulp en sociaal contact in de wijk Zuilen. “Als jij een idee hebt voor Zuilen, helpen wij het graag waarmaken.”
  • Eten doen we woensdagavond bij Buurtbuik, een vrijwilligersproject dat culinair aan de slag gaat met met voedseloverschotten.

Welke obstakels ontmoeten deze organisaties op hun weg? En hoe overwinnen ze die dan? En wat vinden de trekkers van deze initiatieven van het beleid van de stad? Helpt het hen verder of is de realiteit weerbarstiger dan de theorie?

Praktisch

Heen- en terugreis

We vertrekken op woensdag 22 november 2023 rond 8:30 met de trein vanuit Leuven station. We zijn terug in Leuven op donderdag 23 november rond 19:30.

Vertrek je vanuit een andere regio? Dan bekijken we het transport graag vooraf even met jou. Contacteer ons dan op info@avansa-oostbrabant.be.

Vervoer ter plaatse

In Utrecht verplaatsen we ons met de fiets. Laat het ons weten als dat een obstakel is voor jou.

Prijs

Tarief 1: € 400 per persoon – overnachting in eenpersoonskamer
Tarief 2: € 330 per persoon – overnachting in tweepersoonskamer

Inbegrepen in de prijs: heen- en terugreis, verplaatsingen ter plaatse, overnachting en maaltijden (uitgezonderd drank)

Let op! Als je werkgever de kosten betaalt mag je ons mailen info@avansa-oostbrabant.be of opbellen 016/525 900, we maken dan de inschrijving manueel in orde.

Voor meer informatie en inschrijving, klik hier.


Staša Pavlović

Staša Pavlović

Scroll to Top