mrt
18
2024

S-Plus en Joetz lanceren ‘De Stemzetters’

Diversiteit

Nieuws

Het project ‘De Stemzetters’, een samenwerking tussen S-Plus en Joetz, richt zich op het betrekken van jongeren en ouderen bij het verkiezingsproces en het bevorderen van intergenerationele dialoog. 

In 2024 zullen jongeren en ouderen samen maar liefst 35% van de totale stempopulatie uitmaken. Jongeren vanaf 16 krijgen de mogelijkheid om te stemmen voor Europees niveau en bovendien vervalt de opkomstplicht bij de gemeenteraadsverkiezingen. 

Zullen jongeren gaan stemmen? Hoe kijken ervaren stemmers tegenover de afschaffing van de opkomstplicht? Wat vinden zij ervan dat meer jongeren hun stem gaan kunnen uitproberen? Waarom kiezen we volksvertegenwoordigers in een parlement? Waarom mag je niet zelf beslissen over alles wat jou aanbelangt? En, hebben de verkiezingen eigenlijk wel zin? 

In deze sessies in verschillende scholen ontdekken jongeren wat een democratie is, waarom er verkiezingen zijn, wat de indeling van de politieke partijen in ‘links’ en ‘rechts’ betekent en waarom stemmen belangrijk is. Aan de hand van een quiz en debattafels gaan jongeren en ouderen met elkaar in gesprek. We leggen enkele clichés op tafel en leren van elkaar in een interactief en leerrijk debat.


Mieke Vasseur

Mieke Vasseur

Scroll to Top