sep
19
2022

Sectoroverleg – Coalition of the willing

Sociaal-cultureel werken

Nieuws

Hoe kunnen organisaties in de sociaal-culturele sector samenwerken aan een meer duurzame en rechtvaardige samenleving? Pulse en Socius nodigen sociaal-cultureel werkers uit om over die vraag in gesprek te gaan met collega’s uit andere organisaties.

Het startsein, een aanzet om te bouwen aan een coalition of the willing , werd gegeven op dinsdag 1 februari. Toen boetseerde de groep drie thema’s die als fundament dienen voor het verdere traject. Tijdens deze sessie focussen we op aangeven van de groep op het thema ‘coalitievorming’.

  1. coalitievorming, tegen versnippering: het verenigen van de sector en als 1 stem een statement of actie realiseren
  2. het belang van het goede voorbeeld geven: realisatie van interne duurzaamheid en hoe erover te communiceren
  3. alle aspecten van holistische en internationale duurzaamheid: hoe overstijgen we Vlaanderen en Brussel, maken we duurzaamheid laagdrempeliger, diverser en inclusiever voor iedereen

Opzet

Op 27 oktober 2022 bouwen we verder en kiezen samen een actiepunt waarrond jouw organisatie kan samenwerken met andere organisaties. We laten ons daarbij inspireren door duurzame alternatieven uit verwante sectoren en zoeken op basis van de noden in het sociaal-cultureel werk het meest urgente actiepunt waarrond we elkaar kunnen versterken met als doel een maatschappelijk verschil te genereren. 

Eerst zoeken we welke thema’s ons verbinden en vervolgens proberen we daar een concrete actie aan te koppelen. Aan de hand van gerichte vragen willen we uiteindelijk te weten komen op welke duurzaamheidsthema’s de sector volgens jullie moet inzetten en hoe we daar rond kunnen samenwerken.

Wil je weten waarom Catapa naar het overleg komt?

Praktisch

27 oktober 20222 van 09u30 tot 12u00 (onthaal met koffie om 09u00)
Einde om 12u00, met aansluitend lunch voor wie wil
Toestand, Havenlaan 53, 1000 Brussel

Dit sectoroverleg gaat door in Toestand. Maak kennis met de vzw.

Deelname is gratis, maar inschrijven noodzakelijk.
Voor meer informatie kan je terecht bij Ruben.

Dit netwerktraject is een samenwerking tussen Pulse (transitienetwerk cultuur jeugd en media) en Socius (steunpunt voor sociaal-cultureel werk). Een drietal keer per jaar komen we samen met medewerkers van sociaal-culturele organisaties. Elke bijeenkomst zal telkens aan de hand van een co-creatieve methodiek en op een participatieve manier de thema’s verder behandelen.

Wil je meer weten over Pulse en waarom ze dit overleg organiseren?

Doelgroep

Medewerkers van het sociaal-cultureel werk die in hun organisatie werken rond het thema duurzaamheid (of die ambitie hebben).


Mieke Vasseur

Mieke Vasseur

Scroll naar top